Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za travanj 2019.  

Published | 4/1/2019

U Radosnoj vijesti za travanj 2019. možete pročitati...

Čovjek koji vjeruje, nikad nije sam! Poticaj našem korizmenom hodu bit će uvodnik kojeg je u novom broju Radosne vijesti napisao Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH, vlč. Antun Štefan. Poručio je da je Isus sve vrijeme s nama i pozorno sluša naše priče i zaključke. On nam tumači uzroke svega i daje nam ključ rješenja. Crkvi danas nije lako i uronjena je pomalo u duhovnu zbrku te analize i rasprave o Crkvi često završavaju s tom konstatacijom, a nakon toga slijedi neutješan uzdah. Međutim, okruženi smo hrabrom i odlučnom vjerom naših misionara i misionarki i ne predajemo se malodušnosti te zato molimo: Gospodine Isuse – ostani s nama!
U rubrici „U središtu“ mr.sc. Anita Treščec podsjeća nas da bi godišnja proslava Uskrsa trebala biti povlašteno vrijeme preispitivanja naše osobne i zajedničke vjere, našega osobnoga i zajedničkog odgovora na postuskrsno misijsko poslanje koje je Isus povjerio svojoj Crkvi. Isusovo je uskrsnuće događaj koji mijenja, koji preobražava, kojim započinje novo nebo i nova zemlja.
Misijsko djelovanje svima nam je poticaj, a ovog puta s tri različitakraja svijeta, donosimo priče s. Mirjam Glavine, misionarke u Albaniji, s. Jacinte Petrović, misionarke u Beninu i s. Klementine Banožić, misionarke u Ekvadoru.
Intervju nas vodi do Brazila gdje upoznajemo o. Milana Knezovića i njegovo misijsko djelovanje koje je započelo 23. kolovoza 2011. godine.
Nakanu apostolata molitve napisao je don Josip Tadić, ravnatelj PMD-a Vojnog ordinarijata BiH koji je razmišljajući o molitvenoj nakani za travanj, koja je namijenjena za liječnike i njihove humanitarne suradnike koji ugrožavaju vlastite živote da bi spasili druge, probudio sjećanje na Domovinski rat i vukovarsku bolnicu.
Vijesti iz Crkve u svijetu podsjetile su nas na Dan svjedoka vjere te nas pozivaju da molimo za sve misionare i misionarke, jer na taj način možemo pokazati ljubav i zahvalnost za njihov dar svjedočenja i njihov rad.
25. travnja obilježava se Svjetski dan borbe protiv malarije, a Papinska misijska djela u BiH i RH, posredstvom fonda za gladne, bolesne i najpotrebitije, već niz godina aktivno sudjeluju u borbi protiv te strašne bolesti s kojom se susreću milijuni ljudi. Naši misionari svakodnevno sudjeluju u naporima da je iskorijene, zahvaljujući materijalnoj potpori i naše domovinske Crkve.
Vijesti iz Crkve u Hrvata donose detalje održanih Godišnjih skupština Papinskih misijskih djela u BiH i RH i pripremu za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019.
Ove godine obilježava se 45 godina od pokretanja korizmene misijske akcije Maslinova grančica – moj dar za misije i prilika nam je bolje je upoznati. Korizmena akcija za pomoć misijama ovaj put prenosi molbu p. Tomislava Mesića, misionara uTanzaniji, koji moli za pomoć za prehranu vrtićke djece u njegovoj misiji Monduli Juu.
Kroz džunglu i njezine opasnosti vodi nas o. Ante Gabrić koji je s nama podijelio svoje iskustvo donošenja radosti i Krista onima koji Krista još nisu upoznali.
Misijski velikan kojeg upoznajemo u ovom broju je blaženi Odorik iz Pordenonea, koji je prozvan „apostolom Kineza“.

 


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back