Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Četvrti dan susreta misionara u znaku pohoda Gospi Sinjskoj  

Objavljeno | 2.7.2019.

Utorak 2. lipnja, četvrti dan Godišnjeg susreta misionara Crkve u Hrvata protekao je kroz radni sastanak u samostanu na Kamenu i pohod Svetištu Gospe Sinjske.

Nakon zajedničke Jutarnje, kao i prethodnoga dana, otvoren je radni dio tijekom kojega su svi misionari ispričali svoja iskustva iz zemalja u kojima djeluju, te međusobno dijelili savjete.
Potom je upriličen zajednički ručak tijekom kojeg im se pridružio i domaćin, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, koji im je uputio riječi zahvale i ohrabrenja za daljnji rad.
Poslije vremena za odmor, zaputili su se prema Svetištu Gospe Sinjske. Ondje su najprije posjetili Muzej Sinjske alke gdje su pogledali dokumentarni film o povijesti ovog drevnog grada – utvrde odbrane od Turaka, a nakon toga i razgledali sam sadržaj muzeja koji ih je oduševio.
Posjetili su zatim župnu i samostansku crkvu o kojoj im je nešto više rekao fra Perica Maslać, župnik i vikar samostana, kao i o aktualnom stanju u župi. U tom su obišli i samostan, poglavito muzej koji se nalazi u sklopu njega, a ondje su im fratri, vjerni svojoj domaćinskoj tradiciji, priredili okrjepu.
U Dvorani Gospe Sinjske uslijedio je susret s Framom i sinjskim župljanima, tijekom kojega su svoja svjedočanstva podijelile s. Celestina Gavrić, misionarka na Islandu, s. Ruža Rajić, koja djeluje na Salomonskim otocima, te s. Ivančica Fulir misionarka u Ukrajini.
Misno slavlje koje je potom slijedilo, predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, predsjednik Vijeća za misije HBK, u suslavlju s više od 20 svećenika među kojima su bili župnik Maslać i gvardijan, odnosno upravitelj svetišta u Sinju fra Petar Klapež, a propovijed je uputio don Boris Dabo, misionar u Zambiji.
Tako je on tijekom propovijedi kazao kako je dobro što susret završavaju upravo u svetištu Gospe Sinjske, te što se međusobno pozdravljaju pod okriljem Majke Nebeske. „Ovdje nas je 20-ak koji smo u raznim zemljama diljem svijeta i svatko od nas ima svoju priču. Mi ovih dana idemo okolo po župama gdje svatko od nas može iznijeti nešto od svog misijskog iskustva, to nama nije teško. Moja priča je započela točno na današnji dan 2. srpnja 1983. O Zambiji možda ne znate puno, nisam ni ja znao, vidio sam da je negdje u središnjoj Africi, ali nažalost nije imala mora, a ja sam s Paga, pa sam se morao navići. Nisam fizički poljubio tu zemlju kad sam stigao ali sam srcem to učinio. Ali ta zemlja me drži 36 godina“, kazao je don Dabo te opisao što to zapravo misionar čini te kako je trebalo učiti biti misionarom.
Na kraju misnog slavlja don Jakoslav Banić, dijecezanski ravnatelj PMD-a Splitsko-makarske nadbiskupije pozvao je da s nazočnima svoja svjedočanstva podijele vlč. Gabrijel Jukić (Uganda) i s. Adriana Galić (DR Kongo)
Potom se okupljenima radosno obratio i nacionalni ravnatelj PMD-a Hrvatske vlč. Antun Štefan koji je, nakon što je veselo animirao pjesmu, živopisno predstavio i prozvao sve okupljene misionare.
Zadnje je, nakon zahvalnih riječi biskupa Petanjaka, uslijedila zahvala i obraćanje gvardijana Klapeža, te zajedničko fotografiranje kod čudotvorne slike Gospe Sinjske, a druženje je uz pjesmu, koja se nastavila i u autobusu do Splita, nastavljeno u obližnjoj konobi tijekom večere.
 
 


Povratak