Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Misijski križ za novog misionara  

Objavljeno | 30.8.2019.

U nedjelju 1. rujna 2019. godine u 19 sati, tijekom euharistijskog slavlja u porečkoj katedrali don Luka Pranjić primit će misijski križ iz ruku porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše, kao znak misijskog poslanja i službe koju će uskoro započeti u Ekvadoru.

Ovim velikim događajem u Porečko i Pulskoj biskupiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, službeno će započeti priprema za mjesec listopad, kojeg je u povodu 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud, papa Franjo proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom za cijelu Crkvu.
 
Tema Izvanrednog mjeseca je – Kršteni i poslani, a nakana mjeseca je da se u Crkvi probudi svijest o misijama i da se novim zanosom nastavi misionarska preobrazba pastorala.
 
''Slanjem svog svećenika u misije, naša biskupija, a time i don Luka, odgovara na poziv pape Franje upućen cijeloj Crkvi. Svjesni smo da i u našoj biskupiji postoji potreba za svećenicima, ali je naša misijska otvorenost i želja da cijeli svijet čuje za Krista veća. Premda su potrebe u našoj biskupiji velike, broj od 100.000 vjernika na jednog svećenika u tim zemljama daleko premašuje naših 85 svećenika na 134 župe i 207.000 stanovnika. To nam daje mir u srcu jer shvaćamo koliko je važan ovaj događaj'', podsjeća nas u svome pismu preč. Mirko Vukšić, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.
 
Don Luka Pranjić rođen je u Puli, 9. lipnja 1983. godine. Za svećenika je zaređena 9. lipnja 2007. godine. Kao mladomisnik postao je odgojitelj u Pazinskom kolegiju, a nakon toga je imenovan župnim vikarom u Umagu, te upraviteljem župa Grožnjan, Krasica i Kostanjica. 2009. godine imenovan je župnikom u mjestima Grožnjan, Krasica, Momjan, Kostanjica te Brda. Od 2011. godine do danas župnik je u Novigradu i Dajli.
 
Po primanju misijskog križa don Luka odlazi u misije u Ekvador, gdje će djelovati u gradu San Francisco del Milagro, u biskupiji San Jacinto de Yaguachi. Don Luka pridružit će se tako 78 hrvatskih misionara i misionarki koji djeluju u 27 zemalja svijeta: u Africi 35, u Americi 27, u Oceaniji 4 i u Europi 13 za koje se brinu Papinskih misijskih djela, ustanova Katoličke Crkve kojoj je povjerena briga za evangelizaciju svijeta, te pomaganje braći i sestrama u misijskim krajevima – i molitveno i materijalno.


Povratak