Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Misionar iz Tanzanije pohodio Nacionalni misijski ured u Zagrebu  

Objavljeno | 24.1.2018.

Don Bernard Marijanović, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije, misionar u Tanzaniji, posjetio je Nacionalni misijski ured u Zagrebu. Susreo se s vlč. Antunom Štefanom, nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj te ga upoznao s prilikama u svojom misiji Kisingo u Nadbiskupiji Arusha gdje djeluje zajedno s misionarom don Velimirom Tomićem, svećenikom Mostarsko-duvanjske biskupije.

Don Bernard i don Velimir došli su u mjesto Kisongo 2013. god., a sljedeće godine osnovana je župa Sv. Križa. Na području misije Kisongo ima 35 tisuće stanovnika, a katolika je 3 tisuće. Stanovništvo misije sastoji se od više plemena, a najpoznatiji su nomadi Masayi koji se bave stočarstvom. Dio stanovništva bavi se poljoprivredom, a dio radi u tvornici mreža protiv komaraca.
Osim u u središte župe misionari pastoralno djeluju u filijali Meseyeke. U katehizaciju su uključena 3 katehista koji pripremaju djecu i odrasle za krštenje, a imaju vjeronauk u državnim osnovnih i srednjim školama te po dogovoru u privatnim školama. U manjim bazičnim zajednicama u katehezu je uključeno još 15 pomoćnih katehista koji uz svoja glavna zanimanja volonterski služe u svojim zajednicama.
Prošle godine u misiji Kisongo započela je izgradnja župne crkve Sv. Križa. Postavljeni su temelji i osnovna ploča, a sada se grade zidovi. Misionari zahvaljuju svim darovateljima koji podupiru njihovo misionarsko služenje, posebno izgradnju crkve. Daljnja pomoć za sve potrebe misije Kisongo, uključujući i školovanje djece, dobročinitelji mogu slati preko nacionalnih uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.
Kontakt: missio.croatia@misije.hr, tel. 01/563-5055, missio.bih@bih.net.ba, tel. 00387/33/667-889

 


Povratak