Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Misionari oduševili vjernike u svetištu Sv. Josipa  

Objavljeno | 1.7.2018.

Drugi dan 30. Susreta misionara Crkve u Hrvata, koji se u karlovačkom kraju odvija od 30. lipnja do 4. srpnja, završio je u večernjim satima programom u nacionalnom svetištu Sv. Josipa u Karlovcu.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić
 

Rektor svetišta Sv. Josipa i župnik župe BD Snježne preč. Antonio Senta ml. upoznao je 18 misionara pristiglih iz cijelog svijeta, nacionalne ravnatelje Papinskih misijskih djela (PMD) Hrvatske i Bosne i Hercegovine vlč. Antuna Štefana i mons. Luku Tunjića te nad/biskupijske ravnatelje PMD-a iz RH i BiH sa svetištem posvećenom Sv. Josipu, župom Marije Snježne i starim gradom Dubovcom.
Potom se župna zajednica u pastoralnom centru uz svetište upoznala sa svećenicima i časnim sestrama koji djeluju po cijelom svijetu. Okupilo se mnoštvo mladih i starijih koji su željeli doznati zašto netko odluči postati misionar i kako je to biti u često teškim i opasnim situacijama. Na mnoštvo pitanja gosti izdaleka spremno su odgovarali.
Nakon tog nadahnjujućeg druženja uslijedila je sveta misa koju je predvodio dugogodišnji misionar u Gani don Ivan Stojanović. Na početku se nazočnima obratio vlč. Štefan izrazivši zadovoljstvo zbog susreta s karlovačkim vjernicima koje je potaknuo na molitvenu i materijalnu potporu misijskim službenicima.
Don Ivan je u svojoj propovijedi prenio potrebe naroda u siromašnim krajevima Gane te probleme s kojima se susreće u evangelizaciji, a među njima su poligamija, odbacivanje hendikepirane djece, nepismenost i mladih i starih, velike egzistencijalne teškoće i praznovjerje. Don Ivan nastoji u salezijanskom stilu okupljati djecu oko Isusa i u tome uspijeva kroz igru i duhovne sadržaje. Cilj mu je da postanu Isusovi prijatelji i osigurati im školovanje te bolju budućnost. Ispričao je i kako ljudima ionako težak život otežava nedostatak pitke vode koju im on skupa s dobročiniteljima iz domovine omogućuje gradeći bunare po selima preko pomoći Papinskih misijskih djela.
„Želimo pozvati sve vas da molite za nas misionare. Ponekad se i mi umorimo od svih njihovih priča i zahtjeva – dokaze k nama, a ne možemo svima pomoći. Zato nam treba vaša molitva da zbilja budemo znakovi Božje ljubavi i da tu Božju ljubav i dobrotu donosimo tom narodu“, poručio je misionar naglasivši kako je najvažnije te ljude osloboditi od praznovjerja i privesti ih Bogu.
Pred kraj svete mise vlč. Antun predstavio je misionare čija je nazočnost oduševila vjernike, ali i domaćina koji im je zahvalio na pohodu njegove župe i svetišta.
 
 


Povratak