Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Misionari pohodili Jastrebarsko  

Objavljeno | 3.7.2018.

Trećeg dana 30. Susreta misionara Crkve u Hrvata, koji se odvija od 30. lipnja do 4. srpnja u Zagrebačkoj nadbiskupiji, program je nastavljen misnim slavljem u župi Sv. Nikole u Jastrebarskom.
 

Misu je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško u zajedništvu s misionarima, nacionalnim ravnateljima Papinskih misijskih djela (PMD) iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine vlč. Antunom Štefanom i mons. Lukom Tunjićem te nad/biskupijskim ravnateljima PMD-a iz Hrvatske i BiH.
Pozdravnu riječ uputio je domaćin biskup Šaško obrativši se u ime zagrebačkog nadbiskupa i metropolita Josipa kard. Bozanića zahvalivši misionarima na dolasku i prigodi susreta s njima.
U svojoj se propovjedi mons. Šaško na osobit način osvrnuo na djelovanje misionara upućujući ljude na Isusa. „Tko prihvati slijediti Isusa to treba učiniti bez uvjeta“, naglasio je biskup.
Večerašnja prisutnost vijeća PMD-a te misionara i misionarki pred nas životno stavlja Božju riječ koja je naviještena. Misionari pokazuju spremnost odnosno ljubav prema nasljedovanju Isusa pred svim svojim dvojbama i nesigurnostima, ali kršćani jesu ljudi koji žive nesigurnost pouzdajući se u Krista, sigurni u Bogu. To uvijek mora biti odrednica Crkve ako želi biti Kristova. A misionari na neposredan način svjedoče tri glavne odlike kršćana, ponajprije nasljedovati Krista Učitelja, a u njegovoj se školi uči samo jedan predmet, Božje kraljevstvo koje se prepoznaje u riječima i djelima Učitelja. Drugo sudjelovati, dijeliti životni put Učitelja uključujući oskudicu, progonstva i križ, biti spreman umrijeti s njime. I treće nositi u sebi Kristov život po riječi apostola 'ne živim više ja nego Krist živi u meni'. To je plod duha koji se prenosi i drugima“, istaknuo je biskup navodeći kako misionari naviještajući evanđelje i nastojeći stvoriti životne uvjete ugrađuju Kristovu ljubav u obrazovanje, zdravstvo, gospodarstvo, odgoj i kulturu. Zahvalio im je na prihvaćanju svojeg poslanja kroz koje svjedoče Božju ljubav bez traženja bilo kakvih ljudskih povlastica.
„S Isusom nema nikakve sigurnosti osim sigurnosti vjere. I kada god u Crkvi ne polazimo od te sigurnosti, od sigurnosti Kristove, sigurnosti vjere, u prvi plan dolaze neevanđeoski razlozi, a s njima u Crkvi onda gubi na svojoj snazi i Kristova snaga“, naveo je biskup Šaško naglasivši kako misijski duh utjelovljuje Isusovu riječ. „Dragi misionari i misionarke, hvala vam za prihvaćanje dara koji vam povjerava Gospodin da biste svima nama bili pokazatelji one ljubavi koja živi od vjere, vjere koja je oslonjena na oslobođenost za Boga“, poručio je biskup.
Na kraju mise vlč. Štefan zahvalio je biskupu Šašku i domaćem župniku i dekanu Stjepanu Rožankoviću. Zahvalio je i misionarima što svjedoče Božju ljubav, kao i nacionalnom ravnatelju PMD-a BiH te nad/biskupijskim ravnateljima PMD-a jer brinu o misijama.
Potom je predstavio sve njih, kao i misionarke i misionare pristigle iz 11 zemalja svijeta: don Ivana Stojanovića (Gana), p. Tomislava Mesića (Tanzanija), fra Ivicu Perića (Ruanda), p. Milana Knezovića (Brazil), don Danka Litrića (Ruanda), don Velimira Tomića (Tanzanija), s. Ana Mariju Maleš (Nigerija), s. Mirjam Filipović (Haiti), s. Klementinu Banožić (Ekvador), s. Jacintu Petrović (Benin), s. Fides Babić (Čile), s. Agneziju Bilić (Ruanda), s. Blaženku Barun (DR Kongo), s. Mirjam Bubnić (Rusija), s. Lenku Čović (Ekvador). Uz njih su bili i s. Liss Mata Soto iz Ekvadora i vlč. Martin Chognika iz Benina.
Te, kako je vlč. Štefan kazao, heroje naše vjere i Crkve, domaći su vjernici pozdravili glasnim pljeskom i nakon mise za njih imali razna pitanja.
 
 


Povratak