Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Nastavak Godišnje skupštine Papinskih misijskih djela  

Objavljeno | 11.3.2020.

Radni dio Godišnje skupštine Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela nastavljen je u utorak u Starom Gradu u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika. Nakon molitve zasjedanje je započelo pozdravnim obraćanjem vlč. Antuna Štefana, nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela Hrvatske koji je uputio pozdrav okupljenima krčkom biskupu i predsjedniku vijeća za misije HBK mons. Ivici Petanjaku, mons. Petru Paliću, hvarskom biskupu i nad/biskupijskim ravnateljima PMD Hrvatske. „Mi smo Isusova Crkva, misionari i misionarke Isusove radosne vijesti spasenja. Glavna snaga Isusovih učenika nisu pomagala niti metode komunikacije, već njihov osobni život s Isusom i za Isusa“, istaknuo je u pozdravnom govoru vlč. Štefan.

Pozdrave je kao domaćin uputio i mons. Petar Palić koji je izrazio radost što se godišnja skupština odvija u njegovoj biskupiji i zahvalio don Ljubomiru Galovu, ravnatelju PMD hvarske biskupije na organizaciji ovog susreta. U pozdravnom govoru je uz ostalo rekao: „Zadaća biskupa je naviještanje, a vi kao biskupijski ravnatelji PMD ste pomoć biskupima kako bi oni izvršili svoju pastoralnu odgovornost odnosno kako bi poslanje Crkve bio istinski uzor života i djelovanja naših mjesnih Crkvi koje su povjerena biskupima. Zato želim zahvaliti svima vama koji u svojim biskupijama vršite to poslanje i vjerujem da ćemo u tome svi zajedno uspjeti ako smo doista otvoreni poticajima Duha Svetoga i ukoliko, ono što papa stalno naglašava, budemo svjesni da smo kao Crkva poslani i pozvani izaći iz sebe, doći drugima i prenijeti tu radosnu vijest koja oslobađa“.
Mons. Ivica Petanjek pozdravio je sve okupljene i zahvalio je biskupu Paliću na gostoprimstvu, te se u svom govoru prisjetio svoje prve godišnje skupštine prošle godine u Ludbregu i susreta misionara u Splitu. Izvijestio je da je na prošlotjednom zajedničkom zasjedanju BK BiH i HBK u Banja Luci upoznao biskupe što se na misijskom planu radilo prošle godine koja je bila specifična jer je listopad bio proglašen izvanrednim misijskim mjesecom.
Nakon pozdravnih govora uslijedio je izvještaj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela za 2019. godinu te rasprava o provedenim akcijama tijekom godine.
Večernje misno slavlje u hvarskoj katedrali predvodio je domaći biskup mons. Petar Palić, u zajedništvu s mons. Petanjakom, vlč. Štefanom, biskupijskim ravnateljima PMD iz većine hrvatskih nad/biskupija, župnikom don Tonijem Plenkovićem i kancelarom don Ivanom Jurinom. Prije početka mise prisutne je pozdravio biskup krčki mons. Ivica Petanjak koji je zahvalio domaćem biskupu na toplom gostoprimstvu tijekom ove godišnje skupštine Papinskih misijskih djela.
U svojoj propovijedi biskup Palić potaknuo je na promjenu u našim srcima u ovoj korizmi te stavio naglasak na Isusa koji od svojih učenika i od nas traži potpuno povjerenje koje traži promjenu, služenje i otvoreno srce. „Što konkretno znači za nas ako je riječ Izaije proroka, koju smo čuli, došla do nas, naišla na naše otvorene uši i otvorila naša srca? Izaija želi u Božje ime postići da se ljudi obrate i povjeruju“, istaknuo je mons. Palić.
Na kraju sv. mise okupljenima se obratio vlč. Štefan koji je biskupsko geslo mons. Palića „na tvoju riječ“ povezao s misionarima kada se pitamo kuda idu kad ni ovdje nema svećenika, redovnika ni redovnica. „Sjećate se trenutka kada apostoli govore Isusu da im ne ide, a Isus im kaže bacite mrežu na drugu stranu? I Petar kaže na tvoju riječ. Treba slušati Isusa i njegovu riječ i ići jer dat će Bog i neće ostaviti svoje. I zato kad daješ onda će ti se dati. Tako i mi, nema nas puno, ali tu smo, vjerni Isusu stoljećima i bacamo mrežu na drugu stranu i neće Bog ostaviti svoje. Budite vjerni Isusu i molite za misionare“, potaknuo je okupljen vjernike vlč. Štefan. Zahvalio je i biskupu Paliću na gostoprimstvu i biskupu Petanjku koji je od prošle godine predsjednik vijeća za misije HBK, a posebno je istaknuo mons. Slobodana Štambuka, hvarskog biskupa u miru koji je na toj službi bio dugo godina. Zatim je pozvao sve biskupijske ravnatelje da izađu i predstavio je iz kojih nad/biskupija dolaze, a okupljeni su ih vjernici pozdravili velikim pljeskom.


Povratak