Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Nova Mokošica - Misijska animacija u Župi Svete obitelji  

Objavljeno | 1.9.2016.

U sklopu programa 28. susreta misionara i misionarki Crkve u Hrvata, koji je od 4. do 7. srpnja održan u Dubrovniku, misionari su posjetili nekoliko župa Dubrovačke biskupije, a među njima i Župu Svete obitelji u Novoj Mokošici, u kojoj djeluju svećenici salezijanci.

U najmlađoj dubrovačkoj župi, osnovanoj 1997., s većim su se brojem župljana susreli nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela (PMD) u Bosni i Hercegovini i bivši misionar u Tanzaniji Ivan Štironja, dugogodišnji misionar u Tanzaniji Velimir Tomić, buduća misionarka s. Adriana Galić, koja se priprema za odlazak u DR Kongo, i Lidija Pavlović-Grgić, novinarka koja u Katoličkom tjedniku, u rubrici Zov misija, prati misije.
Srdačno ih je sa svojim vjernicima i župnim vikarom Antom Gubercem primio župnik Ivo Zečević i goste upoznao s vjerničkom zajednicom, koja je oduševljeno slušala svjedočanstva iz misija. Zahvalivši na srdačnu dočeku, nazočnima se obratio Ivan Štironja, koji je predstavio svoju pratnju, a potom progovorio o instituciji PMD te njezinu značenju u svijetu, kojemu je potrebna velika duhovna i materijalna pomoć. Pritom je podsjetio koliko je važno da čovjek bude zadovoljan s onim što ima te da uvijek nastoji činiti dobro i pomagati potrebitima, a afričke duhovne i materijalne prilike koje je opisivao u svojem inspirativnom i zanimljivom predavanju ilustrirali su video isječci, fotografije i pjesma Baba Yetu (molitva Oče naš na jeziku svahili).
Potom su župljani Nove Mokošice čuli svjedočanstvo s. Adriane, koja je ostavila siguran posao učiteljice razredne nastave da bi pošla u samostan, a sad se sprema za misije u DR Kongu, iščekujući s velikom radošću odlazak u tu zemlju koju obilježavaju brojni problemi – od sigurnosne situacije do siromaštva.
Nova-Mokosica-02.jpgPotom je uslijedila sveta misa, koju je predvodio ravnatelj Štironja u suslavlju sa župnikom, župnim vikarom i misionarom Velimirom Tomićem, koji je održao zanimljivu i poučnu propovijed.
Župljani su tako imali rijetku prigodu doznati što znači napustiti udobnost svojeg doma i zaputiti se daleko, među napaćene i siromašne, kako bi im propovijedali Kristovu radosnu vijest spasenja i nade te pomogli u svim životnim situacijama. Došavši među vjernike, kako to čini u Tanzaniji, vlč.  Tomić je ganuo ljude svojim riječima o veliku siromaštvu i poteškoćama afričkog puka, ali i o velikoj vjeri i solidarnosti koja se počesto ne može susresti na europskom tlu. Župljani Nove Mokošice mogli su ponešto doznati i u druženju poslije svete mise, koja je, rekli su brojni, za njih protekla u posebnu ozračju.
„Želim reći jedno veliko hvala svima vama koji se, najprije svojom molitvom, a onda i materijalnom potporom uključujete i nastojite biti misionari. Svi smo mi po svojem krštenju misionari, barem bismo to trebali biti. Vaši svećenici ovdje, vaši salezijanci, koji svuda po svijetu svjedoče ljubav Božju, ovdje su misionari. I njima puno puta treba one misionarske hrabrosti i poniznosti, ali i strpljivosti i zato molite za svoje svećenike“, poručio je ravnatelj Štironja na završetku svete mise, zahvalivši župniku, njegovim suradnicima i župljanima uime svoje pratnje i u svoje osobno ime. (Lidija)
 


Povratak