Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Održana godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela  

Objavljeno | 14.4.2015.

U organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Zagrebačke nadbiskupije od 9. do 12. ožujka 2015. godine u Zagrebu je održana godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.
Na skupštini su sudjelovali mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški i predsjednik Vijeća za misije HBK-a, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH Antun Štefan, misijski ravnatelji iz svih nad/biskupija u Hrvatskoj te nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH Ivan Štironja

Skupština je počela u ponedjeljak koncelebriranom misom u Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, koju je predvodio mons. Štambuk. Iste večeri ravnatelji su imali susret s bogoslovima i njihovim poglavarima. Bila je to izvrsna prigoda da bogoslovi čuju o misijskoj animaciji u biskupijama, koju vode biskupijski ravnatelji i Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela. Tijekom susreta ravnatelji su se predstavili bogoslovima te im svjedočili o njihovu prvom doticaju s misijama. Pozvali su ih da vole misije i da mole za misije.
U utorak 10. veljače započeo je radni dio susreta. Na početku je okupljene pozdravio vlč. Antun Štefan. U svojem obraćanju zahvalio je mons. Jurju Jerneiću, ravnatelju Papinskih misijskih djela Zagrebačke nadbiskupije koji je domaćin ovogodišnjeg susreta. Okupljene je pozdravio i mons. Slobodan Štambuk. Zahvaljujući svima na zauzetosti za misije, istaknuo je da ravnatelji i dalje budu dobri suradnici onih koji žele unaprijediti misije. Ravnatelje Papinskih misijskih djela posjetio je i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Podsjetio je na nedavni događaj otvaranja biskupijskog postupka za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Gabrića, koji bi trebao potaknuti buđenje misijske svijesti. Crkva je misijska i misije su svuda potrebne – rekao je Kardinal te zaključio da uvijek pred sobom valja imati tu dimenziju, a ujedno i prvu zadaću Crkve – naviještanje evanđelja onima koji još nisu čuli za Isusa Krista.
Navečer su svi ravnatelji PMD-a posjetili nekoliko župa te slavili misu s vjernicima. Posjetili su Župu navještenja Velika Gorica, Župu Dobrog Pastira Brestje, Župu BDM Žalosne Špansko, Župu sv. Leopolda Mandića Dubrava i Župu uznesenja BDM Resnik.
U srijedu ujutro nastavljen je radni dio skupštine, a poslijepodne su se sudionici uputili na hodočašće. S obzirom na to da je taj dan bio spomendan smrti kardinala Franje Kuharića, ravnatelji PMD-a, predvođeni biskupom Slobodanom Štambukom, pomolili su se na grobu kardinala Franje Kuharića, kao i na grobu bl. Alojzija Stepinca. Iz zagrebačke katedrale krenuli su na hodočašće u Krašić i Žumberak. Mons. Juraj Jerneić, kao domaćin ovogodišnjeg susreta, u popodnevnim satima ravnatelje je poveo u upoznavanje Žumberka. Sudionici susreta obišli su jamu Jazovku, spomen-obilježje žrtvama II. svjetskog rata u Kalju, te su se okupili na Budinjaku, kod crkve svete Petke i pokraj groba zaslužna žumberačkog svećenika Stjepana Ivanušića. U poslijepodnevnim satima svoj posjet Žumberku ugledni gosti završili su u Stojdragi. Nakon Žumberka ravnatelji su se uputili u Samobor, gdje je koncelebriranu misu u Župi sv. Anastazije predvodio mons. Slobodan Štambuk. Susret je završio u četvrtak jutarnjom misom.
 


Povratak