Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Okupili se hrvatski misionari iz cijelog svijeta  

Objavljeno | 30.6.2018.

Jubilarni, 30. Susret misionara Crkve u Hrvata započeo je 30. lipnja misnim slavljem u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Novigrad na Dobri kod Karlovca u Hrvatskoj.
 
Piše: Lidija Pavlović-Grgić
 

Domaćin ovogodišnjeg okupljanja hrvatskih misionara je Zagrebačka nadbiskupija, a program se odvija od 30. lipnja do 4. srpnja u karlovačkom kraju uz sudjelovanje misionarki i misionara, nacionalnih i nad/biskupijskih ravnatelja te djelatnika ureda Papinskih misijskih djela (PMD).
Susret je započeo okupljanjem i radnim sastankom ravnatelja u pastoralnom i hodočasničkom centru Vincentium novigradske župe, a uslijedila je sveta misa koju je predvodio mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj PMD-a Bosne i Hercegovine, u zajedništvu s vlč. Antunom Štefanom, ravnateljem PMD-a Republike Hrvatske, nadbiskupijskim ravnateljem PMD-a Zagrebačke nadbiskupije vlč. Jurajem Jerinićem, domaćim župnikom p. Filipom Vicićem i drugim nazočnim svećenicima.  
Pozdravljajući goste sa svih strana svijeta, novigradski župnik izrazio je zadovoljstvo što se ovaj značajni misijski događaj odvija i u njegovoj župi koja ove godine slavi 1 000 godina postojanja. Velikom mnoštvu okupljenih vjernika riječi pozdrava uputio je i mons. Luka izrazivši radost zbog ovog okupljanja te u njihove molitve preporučio sve misionare i misionarke.
„Za tu ljubav, nesebičnu žrtvu i svjedočanstvo vjere teško je i nemoguće izreći riječi zahvale. Teško ih je izreći jer ne poznajemo dovoljno koliko se iza vašeg misijskog djelovanja krije molitve, truda, odricanja, poteškoća, straha, problema… svega onoga što je sastavni dio vjere i požrtvovne ljubavi. No, bez obzira na to nepoznavanje i nemogućnost izricanja zahvale, želim vam izreći jedno vjerničko i ljudsko hvala u kojem se sastoji svaki dramatični trenutak vašeg života te vjera i nada da nas Gospodin povezuje i da svoje nikad ne ostavlja“, kazao je mons. Luka misionarima prije samog susreta, a u svojoj se propovijedi također osvrnuo na značaj djelovanja misionara podsjetivši kako im je evangelizacija naroda i pronošenje Radosne vijesti po svem svijetu na prvom mjestu, da po njima i preko njih svi upoznaju Isusa Krista. Iznio je statistike zbog kojih, kako je naglasio, svi trebaju biti ponosni što pripadaju Katoličkoj Crkvi.
„Katolička Crkva u Africi vodi 1 298 bolnica, 5 256 ambulanti, 229 centara za liječenje gube, 632 staračka doma, 1 728 bračnih savjetovališta, 1 398 jaslica, 2 099 vrtića, 14 711 predškola, 48 673 osnovne škole… Uz to, Katolička Crkva u Africi brine za 1 444 069 vrtićke djece, 21 713 116 osnovnoškolaca, 83 298 srednjoškolaca i 177 395 studenata“, prenio je mons. Tunjić informacije agencije Fides. Podsjetio je i na druge potrebe siromašnih u svijetu na koje misionari odgovaraju na razne načine, kao što je činio i pokojni misionar fra Vjeko Ćurić koji je, uz sve što je učinio, dao i značajan doprinos razvoju poljoprivrede u Ruandi. Naveo je i značajne misijske datume i akcije, poput predstojeće MIVA-e kojom se uz Sv. Kristofora (25. srpnja) i kroz cijelu godinu prikupljaju sredstva za nabavku vozila za misionare, te pozvao vjernike da se u njih uključe.
Vlč. Štefan kazao je kako je ovaj susret s 30 godišnjom tradicijom iznimno važan jer okuplja i ujedinjuje na slavu Božju misionare i one koji im pomažu. Predstavio je ravnatelje PMD-a te misionarke i misionarke: don Ivana Stojanovića (Gana), p. Tomislava Mesića (Tanzanija), fra Ivicu Perića (Ruanda), p. Milana Knezovića (Brazil), don Velimira Tomića (Tanzanija), s. Ana Mariju Maleš (Nigerija), s. Mirjam Filipović (Haiti), s. Jacintu Petrović (Benin), s. Fides Babić (Čile), s. Agneziju Bilić (Ruanda), s. Blaženku Barun (DR Kongo), s. Mirjam Bubnić (Rusija), s. Lenku Čović (Ekvador), don Danko Litrić (Ruanda), s. Klementina Banožić (Ekvador), s. Beatrica Krstačić (Brazil).  Uz njih je bila i sestra Liss Mata Soto iz Ekvadora.
Svi su izrekli kratko svjedočanstvo poručivši kako svi mogu biti misionari, pozvali vjernike da ih prate svojim molitvama i zahvalili moliteljima i darovateljima koji im omogućuju djelovati među onima kojima su duhovno i materijalno potrebni.
Okupljeni vjernici bili su radosni zbog upoznavanje sa zemljacima koji djeluju na dobrobit Boga i čovjeka diljem svijeta, a napose u najsiromašnijim područjima, poput onih afričkih.
Vlč. Štefan nam je kazao kako ovogodišnji susret ima drukčiji koncept u odnosu na dosadašnje kako bi se duh misija što lakše približio domaćim ljudima i potaknuo ih na suradnju.
„Po prvi puta ove godine, misionari su se okupili već u subotu (a ne kao prijašnjih godina nedjeljom navečer) sa željom da se u što većem broju, na nedjeljnim misnim slavljima, susretnu s vjernicima i posvjedoče im svoju zahvalnost i izvijeste ih o svemu što rade. Svjedočanstvo misionara sve nas u domaćoj Crkvi ohrabruje na putu vjere, krijepi našu nadu, i potiče na ustrajnost u zauzetosti za braću i sestre. Njihova zahvalnost za svaku našu molitvu i svaki naš dar za misije, ohrabrit će nas da smo na dobrom putu. Misionari pristigli iz 11 zemalja (Tanzanije, Gane, DR Konga, Brazila, Ruande, Nigerije, Rusije, Benina, Haitija, Čilea i Ekvadora) će tijekom susreta međusobno podijeliti iskustva, radosti i poteškoće u naviještanju evanđelja i u služenju ljudima u misijskim krajevima“, istaknuo je vlč. Štefan.
Drugi dan susreta bit će u znaku posjeta misionara župama karlovačkog kraja gdje će slaviti svete mise i svjedočiti o životu i djelovanju u misijama, a program će, između ostalog, obuhvatiti i svečano misno slavlje u nacionalnom svetištu Sv. Josipa u Dubovcu.
Prema riječima vlč. Štefana, ljetni susret misionara je tako jedinstveni blagoslov i izvanredna prigoda za sve vjernike i njihove pastire da obnove misijski žar u životu njihovim župnih zajednica. „Iskustva misionara istinski su blagoslov i posebno vrijeme za duhovnu obnovu Crkve u Hrvata. Posebno u kraju u kojem se okupljaju. Od 30. lipnja do 4. srpnja preko misionara i misionarki Gospodin će utješiti i ohrabriti Crkvu u Hrvata, vjernike i njihove pastire“, naveo je nacionalni ravnatelj PMD-a u Hrvatskoj.
 
 


Povratak