Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Plitvice - Održana godišnja skupština Nacionalnog vijeća PMD-a u RH  

Objavljeno | 12.4.2018.

Misom u crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini započela je 5. ožujka godišnja skupština Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Misno slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, u zajedništvu s umirovljenim biskupom Milom Bogovićem, Antunom Štefanom, nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela Hrvatske i (nad)biskupijskim ravnateljima Papinskih misijskih djela svih hrvatskih (nad)biskupija. 

Na početku je vlč. Antun Štefan predstavio vjernicima sve biskupijske ravnatelje PMD-a i prenio im pozdrave hvarsko-bračko-viškog biskupa Slobodana Štambuka, predsjednika Vijeća HBK-a za misije. Biskup Križić je u propovijedi zahvalio svim velikodušnim osobama koje su pošle u daleke zemlje da bi naviještale radosnu vijest i služile onima koji su duhovnoj i materijalnoj bijedi, dijeleći s njima njihovu muku i tjeskobu, privodeći ih Isusu iz dana u dan. Također je zahvalio svima koji pridonose misijama, materijalno i svojim molitvama, posebno istaknuvši da evangelizacija nema uspjeha bez karitasa, bez dobrote i ljubavi. Biskup Križić sve je potaknuo na molitvu za misionare i misije po uzoru na sv. Tereziju Avilsku i sv. Malu Tereziju. Na kraju misnog slavlja okupljene ravnatelje pozdravio je upravitelj svetišta vlč. Josip Šimatović.
Radni dio godišnje skupštine nastavljen je u utorak 6. ožujka u pastoralnom centru u Plitvicama. Zasjedanje je započelo molitvom i pozdravnim obraćanjem nacionalnog ravnatelja vlč. Antuna Štefana, koji je uputio pozdrav okupljenima biskupijskim ravnateljima te nacionalnomu ravnatelju Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luki Tunjiću. Uz ostalo, prenio je i pozdrave predsjednika Vijeća HBK-a za misije mons. Slobodana Štambuka. 
„Našim misionarima pomažemo tako da budemo ovdje živa Crkva. Dok ćemo to biti, onda će i ovdje cvjetati misijski pastoral, onda će biti i dovoljno molitava i žrtava za misije“, istaknuo je u pozdravnom govoru vlč. Štefan.
Pozdrave uime domaćega, gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića i u svoje ime okupljenima je uputio vlč. Dino Rupčić, ravnatelj PMD-a Gospićko-senjske biskupije i župnik Župe sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu. Pozdravima se pridružio i nacionalni ravnatelj PMD-a BiH te podsjetio da radimo za isti narod, za iste misionare Crkve u Hrvata. 
Nakon pozdravnih govora uslijedili su izvještaji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela te izvještaji po (nad)biskupijama za 2017. godinu. U poslijepodnevnim su satima sudionici raspravljali o predstavljenim akcijama i animacijskim materijalima te nastavili planiranje za sljedeću pastoralnu godinu. Misu u kapeli pastoralnog centra predvodio je Antun Štefan u koncelebraciji s ostalim ravnateljima PMD-a te Goranom Antunovićem, ravnateljem pastoralnog centra. 
Nakon mise ravnatelji su gledali film Lica puna nade autora dr. Krunoslava Novaka, koji govori o školovanju djece u misijskim zemljama, a posebno u Beninu, gdje je film i sniman. 
Treći, posljednji dan skupštine, započeo je misom u kapeli pastoralnog centra, koju je predvodio mons. Luka Tunjić. „Korizma je povlašteno vrijeme produbljivanja misijske svijesti i misijskog djelovanja. Odricanje koje smo izabrali u korizmenom vremenu, imat će najbolji učinak ako ga namijenimo potrebnima u misijama“, istaknuo je u propovijedi mons. Tunjić.
Nakon mise uslijedilo je nastavak skupštine te dogovori oko programa i animacije tijekom ove i sljedeće pastoralne godine. Ravnatelj Antun Štefan izvijestio je sudionike o pripremama za susret misionara koji će se od 30. lipnja do 3. srpnja održati u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u karlovačkoj regiji. Susret je završen molitvom za uspjeh misijskog djelovanja Crkve.
 


Povratak