Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Poruka pape Franje za 94. Svjetski dan misija – „Evo me, mene pošalji!“ (Iz 6, 8)  

Published | 6/1/2020

Na svetkovinu Duhova, 31. svibnja, u Vatikanu je objavljena poruka pape Franje za Svjetski dan misija koji će se slaviti u nedjelju 18. listopada 2020.

U svojoj poruci Papa kaže da je misija ili poslanje odgovor na Božji poziv. U 2020. godini, koja je obilježena pandemijom koronavirusa, kaže Papa, „misijsko putovanje cijele Crkve nastavlja se u svjetlu riječi koju nalazimo u izvještaju o pozivu proroka Izaije:„ Evo me, mene pošalji!“ (Iz 6, 8). To je uvijek novi odgovor na Gospodinovo pitanje: "Koga da pošaljem?" (ibid.) ”.
Sveti Otac u svojoj poruci podsjeća na riječi koje je izgovorio tijekom svečane molitve održane na trgu Svetog Petra 27. ožujka 2020.: "Poput učenika iz Evanđelja, i nas je uhvatila neočekivana i bijesna oluja. Svjesni smo da smo u istoj barci, svi krhki i dezorijentirani, ali istodobno važni i potrebni, svi pozvani da zajedno veslamo, svi potrebni da se međusobno tješimo. Na tom brodu ... svi smo zajedno. Kao učenici koji svi u jedan glas i u tjeskobi kažu: "Izgubljeni smo", i mi shvaćamo da ne možemo ići sami naprijed, nego samo zajedno ”.
Bol i smrt nam daju da iskusimo svoju ljudsku krhkost, nastavio je Sveti Otac, ali istodobno da prepoznamo da smo „svi ispunjeni dubokom željom za životom i za oslobođenjem od zla“, i da se upravo u tom kontekstu predstavlja poziv za misije kao "prilika za darivanje, za služenje, za molitvu. Poslanje koju Bog povjerava svakome prelazi od strašljivog i zatvorenog "mene" do "mene" pronađenog i obnovljenog darom sebe».
 
Poziv na darivanje samoga sebe
Papa Franjo se vraća samom značenju riječi misija: "Crkva u izlasku": "U misiji naviještanja Evanđelja, vi ste stavljate u pokret jer vas Duh Sveti tjera i nosi" (Bez Isusa ne možemo ništa učiniti, LEV-Bayard, 2020., str. 23). Osobno zvanje proizlazi iz činjenice da smo "svi mi sinovi i kćeri Božje u Crkvi, njegova obitelj, braća i sestre u ljubavi koju nam je Isus svjedočio". Život koji smo besplatno dobili je "izravan poziv da uđemo u dinamiku darivanja sebe".
Crkva nastavlja u povijesti svoje poslanje, piše Papa Franjo, "Poslanje je odgovor, slobodan i svjestan, na Božji poziv." Međutim, ovaj poziv možemo primiti samo ako živimo osobni odnos ljubavi s Isusom. „Upitajmo se: jesmo li spremni primiti prisutnost Duha Svetoga u našem životu, slušati poziv na poslanja, bilo putem braka, bilo u posvećenom djevičanstvom ili zaređenom svećeništvu, ili u svakodnevnom životu općenito?", "Poput Marije, majke Isusove, jesmo li spremni svim srcem biti u službi volje Božje (usp. Lk 1, 18)? Ta unutarnja raspoloživost je vrlo važna u odgovoru Bogu: Evo me, Gospodine: mene pošalji! (usp. Iz 6, 8). I to ne apstraktno, već u 'danas' Crkve i povijesti."
 
Izazov za poslanje Crkve
Razumijevanje Božje poruke u ovom vremenu pandemije predstavlja izazov za Crkvu, kaže Sveti Otac. „Bolest, patnja, strah, izolacija nas prozivaju. Siromaštvo onoga koji umire sam, onoga koji je prepušten sam sebi, onoga koji gubi svoj posao i plaću, onoga koji nema kuće i hranu, nas propituje. Prisiljeni na fizički razmak i na ostajanje kod kuće, pozvani smo da ponovno otkrijemo da smo potrebni socijalnih odnosa, ali i odnosa s Bogom u zajednici." Ta bi nas uvjetovanost trebala učiniti pažljivijima prema drugima, a nemogućnost „da se okupimo kao Crkva kako bismo slavili euharistiju, nam je dala osjetiti uvjetovanost mnogih kršćanskih zajednica koje ne mogu slaviti misu svake nedjelje“.
Po Svetom Ocu, obilježavanje Svjetskog dana misija "znači također ponoviti da su molitva, promišljanje i materijalna pomoć vaših darova prilika za aktivno sudjelovanje u Isusovoj misiji u njegovoj Crkvi".
www.vaticannews.va/misije.hr


Back