Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Preminuo fra Ante Kutleša  

Objavljeno | 18.4.2020.

U noći s petka 17. na subotu 18. travnja u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u 77. godini života, 58. godini redovništva i 52. godini svećeništva preminuo je fra Ante Kutleša, ispovjednik u Međugorju i bivši misionar u DR Kongo.


Fra Ante Kutleša rođen je 13. travnja 1944. u župi Prisoje od roditelja Stjepana i Anice r. Kutleša. Kršten je 17. travnja 1944. u Prisoju. Osnovnu školu pohađa od 1950. do 1958. u Aržanu;  srednju školu od 1958. do 1962. u gimnaziji u Visokom. Filozofiju i teologiju pohađa od 1963. do 1966. u Visokom; 1966. - 1967. u Sarajevu i 1967. - 1970. u Königsteinu (Njemačka). Novicijat je proveo na Humcu, u Visokom i Sarajevu. Nakon odsluženja vojnog roka u Makedoniji nastavio je studij na bogosloviji u Sarajevu i Königsteinu (Njemačka) gdje je zaređen 8. veljače 1969. Pastoralnu godinu proveo je u tom njemačkom gradu te Hrvatskoj katoličkoj misiji u Zürichu (Švicarska). Svećeničku službu započinje kao duhovni pomoćnik u Konjicu od 1. ožujka 1970. do rujna 1973, a nakon toga djeluje u Zürichu do rujna 1974. gdje se i priprema za misije učeći francuski. Nakon pripreme za misije pošao je, pred Božić 1974., u Bruxelles (Belgija), a poslije cijepljenja protiv raznih tropskih bolesti, 26. siječnja 1975. stigao je u DR Kongo gdje su se već nalazili fra Blago Brkić i fra Ante Ivanković.

Kao misionar je djelovao je u Kayeyeu, Kamini, Mulebi i mjestu Kimungo. U svom dugogodišnjem misijskom radu u DR Kongu djelovao je i s pokojnim fra Stojanom Zrnom, fra Filipom Sučićem i fra Perom Čuićem koji je i dalje misionar u župi Prečistoga Srca Marijina u Kamini. Zajedno sa subraćom na prvom mu je mjestu bilo naviještanje evanđelja, pastoral i katehizacija. U postojećim misijskim župama i onima koje su osnivali izgradili su brojne crkve i župne kuće, a manje crkve i kapele u udaljenim misijskim postajama. Radili su na različitim drugim područjima života, posebno na karitativnom, socijalnom i kulturnom, ali i u graditeljstvu za potrebe lokalnih zajednica.
 
Podigli su brojne škole i ambulante, izgrađivali vodovode, ali i više od 20 mostova. Posebno valja istaknuti prevoditeljski rad fra Blage Brkića, koji je sa suradnicima preveo na domaći jezik kiluba Bibliju te mnoge druge knjige, ponajprije liturgijske i katehetske.
U misijama je bio sve do lipnja 2017., kad se vraća u Hercegovačku franjevačku provinciju na službu ispovjednika i župnog vikara u župi Sv. Jakova Apostola st. u Međugorju koju obnaša sve do smrti.
 
Sprovodni obredi, u skladu sa sadašnjom zabranom okupljanja zbog opasnosti zaraze koronavirusom, obavit će se u najužem krugu franjevačke zajednice i rodbine. 
 
Pokoj vječni, daruj mu Gospodine!Povratak