Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Proslava Dana Papinskog misijskog djela svetog Djetinjstva  

Objavljeno | 7.2.2018.

Svetkovina Bogojavljenja, 6. siječnja 2018.

 
PITOMAČA
Na Sveta Tri kralja i u Župi sv. Vida u Pitomači proslavili smo Papinsko misijsko djelo Svetog Djetinjstva, u kojem djeca pomažu djeci. Za Božić mnogi pomažu potrebitima, ali svejedno će mnoga djeca ostati po strani, bez pomoći. Mnoga djeca u Africi, Aziji i drugim dalekim zemljama. Oni neće osjetiti toplinu i ljubav božićnog vremena. Stoga smo tog dana posebno moliti za njih. Ali i sakupljali priloge. To djelo poučava nas djecu kako u svojem odrastanju razvijati duh otvorenosti prema svijetu i svoju pozornost usmjeriti prema teškoćama naših manje sretnih vršnjaka. Cilj je te akcije prije svega naviještanje radosne vijesti Božića današnjemu svijetu i pomoć djeci koja su siromašnija od nas. Na Tri kralja donijeli smo svoje kasice, u koje smo vrijedno i marljivo sakupljali novac još od Misijske nedjelje, namijenjen za pomoć djeci u dalekim zemljama.

Pitomaca-1.JPG

Toga dana, 6. siječnja, u posjet okupljenoj zajednici na početku euharistijskog slavlja stigla su i sveta Tri kralja, koji su nam ispričali što su sve vidjeli putujući ovamo iz dalekih krajeva. Mnoga djeca sa svojim obiteljima pješače kilometrima i kilometrima, putujući u druge zemlje u potrazi za boljim životom. Žalosno je gledati kako ta djeca nemaju pravo djetinjstvo. Umjesto da se igraju, prose za svakidašnji kruh ili rade teške poslove, umjesto novih mogućnosti, budućnost im nudi samo patnju. A poruka iz Betlehema glasi da nijedno dijete na svijetu ne smije biti napušteno. Zato ne smijemo na to ostati nijemi i stajati po strani, dok mnoga djeca propadaju u siromaštvu, gladi, ratnim strahotama i mnogim nevoljama. Neka mir, u kojem ćemo bez straha sanjati budućnost svojih obitelji i cijelog svijeta, dođe i uvijek ostane s nama po Djetetu Isusu, koje se upravo po malenima objavljuje velikima! Na kraju su kraljevi pozvali sve svoje prijatelje, i velike i male, za koje znaju da su dobra i plemenita srca i da rado pomažu potrebite, darivajući im svjetlo nade, da to učine i danas.
Petra Posenjak
 
ZAGREB-SVETI DUH
Jedan dio iz zajednice „Mali prijatelji misija“ iz Župe sv. Antuna Padovanskoga Zagreb sudjelovalo je u projektu pjevača Betlehemske zvijezde. To nam je bilo prvo sudjelovanje, a svakomu sudioniku ostavilo je veoma pozitivan i lijep dojam. Odmah je donijeta i odluka svih sudionika: i sljedeće godine sudjelujemo u projektu, jer želimo pomoći što većemu broju svojih vršnjaka u misijskim zemljama.

Zagreb-Sveti-Duh-02.jpg

Drugi dio zajednice „Mali prijatelji misija“ pripremio je prikaz dolaska Mudraca pod znakovitim naslovom Hotel četiri kralja – sjajna zvijezda, koji smo prikazali svojim župljanima. Unaprijed smo pripremali i izrađivali čestitke, narukvice, ogrlice, privjeske, anđele. U tom radu pridružile su nam se i mame. Osjetila se radost zajedničkog rada, jer želimo pomoći vršnjacima u misijskim krajevima. Sve te naše radove ponudili smo župljanima, a oni su nas nagradili materijalnim sredstvima koja smo poslali u misijsku centralu (1500 kn).
Mali prijatelji misija i s. Ljubica Bosilj
 
ŠIBENIK-BALDEKIN
Župa Presvetog Srca Isusova danas je po peti put organizirala akciju pjevača Betlehemske zvijezde, u sklopu svoje stalne misije prikuplja novčanu pomoć za školovanje siromašne djece u Africi. Danas su već peti put poletjeli šibenski anđeli dobrote, djeca iz župe Presvetog Srca Isusova, koja pod imenom „pjevači Betlehemske zvijezde“ posjećuju domove svojih župljana, pjevaju domaćinima tradicionalne blagdanske pjesme i prikupljaju pomoć za školovanje svojih siromašnih i gladnih vršnjaka u Africi. Ove će godine pjevači Zvijezde posjetiti gotovo 500 obitelji u župi koje su pristale primiti ih i sudjelovati u toj lijepoj i plemenitoj humanitarnoj akciji.
Tijekom protekle četiri godine pjevači Betlehemske zvijezde uspjeli su prikupiti znatna sredstva te tako dati važan prinos školovanju gotovo 150 svojih afričkih vršnjaka. Ove se godine, kao i prošle, za sudjelovanje u misiji prijavilo sedamdesetak djevojčica i dječaka, ali je odaziv obitelji veći, pa se očekuje da će i pomoć biti izdašnija.

Sibenik.jpg

Iako se Župa Presvetog Srca Isusova ne ističe po bogatstvu svojih župljana, oni su u Hrvatskoj u samom vrhu u humanitarnom djelovanju. Zahvaljujući njihovim novčanim darovima, ta župa školuje siromašnu djecu u Africi, koja bez te pomoći nikada ne bi naučila čitati i pisati. Školovanje osmoškolca u misijskim krajevima godišnje stoji 100 eura, a srednjoškolca 150.
„Pomažući svojim gladnim i siromašnim vršnjacima, naša djeca čine dobro djelo, ali istovremeno obogaćuju sama sebe, svoje obitelji i cijelu našu zajednicu“, kazao je župnik Tomislav Puljić. „Najveća vrijednost cijelog projekta jest to što se naša djeca odgajaju u duhu dobrote, altruizma i elementarne ljudske solidarnosti. To što uče kako je dobro činiti dobro ne može se mjeriti materijalnim vrijednostima, a činjenica da u toj misiji sudjeluju s radošću i veseljem, svemu daje duboku ljudsku i duhovnu dimenziju. Radostan sam i ponosan na sve moje pjevače Betlehemske zvijezde i na sve moje župljane, koji će im danas i sutra otvoriti vrata svojih domova i svoja srca.“
Preuzeto sa stranice http://mok.hr/
 
POŽEGA
Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj katedrali euharistijsko slavlje, u zajedništvu sa svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova i Župe sv. Terezije Avilske. Neposredno prije početka slavlja skupina vjeroučenika, odjevena u kraljeve i anđele, pod vodstvom vjeroučiteljice s. Karoline Mićanović, izvela je prigodni recital, kojim je nazočnima predstavila otajstvo Bogojavljenja i ujedno ih podsjetila na Dan Svetog Djetinjstva, koji Crkva također slavi tog dana, te ih pozvala da dadnu novčani prilog za siromašnu djecu u misijskim zemljama.

Pozega.jpg

Nakon mise djeca su odjevena u kraljeve i anđele i s kutijicama u rukama na izlazu iz katedrale sabirala novčani prilog za siromašnu djecu u misijskim zemljama.
Potom su se svećenici s ministrantima uputili u biskupski dom, gdje je održano slavlje njegova blagoslova, a u popodnevnim satima biskup je blagoslovio župnu kuću pokraj katedrale.
 
ZAGREB/KAPTOL-NOVA VES-GRAČANI
U organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, mali misionari – pjevači Betlehemske zvijezde iz zagrebačkih župa Gračani i Sveti Duh trinaestu godinu u nizu pohodili su zagrebački Ksaver, Kaptol i Novu Ves. Dan uoči svetkovine Bogojavljenja, kad se obilježava i Dan Papinskoga misijskog djela Svetog djetinjstva, maleni pjevači Betlehemske zvijezde posjetili su 5. siječnja crkvene ustanove, knjižare katoličkih izdavača, samostane i svećenike.

Zagreb-1-(1).jpg

Jedna skupina iz Župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, pod vodstvom s. Ljubice Bosilj i djelatnika Nacionalnog misijskog ureda, pohod je započela u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Djeca odjevena u kraljeve i pastire svirala su i pjevala božićne pjesme i nosila Betlehemsku zvijezdu, naviještajući božićnu blagovijest, na čemu im je zahvalio generalni tajnik HBK-a dr. Petar Palić.
Druga skupina pjevača Betlehemske zvijezde, iz Župe sv. Mihaela iz Gračana, predvođena Nikolom Pašalićem, koji je i sam više godina bio pjevač Betlehemske zvijezde, a sad ih prati, pohod je počela na Nadbiskupskome duhovnom stolu. Darovi koje su mali misionari prikupili namijenjeni su središnjemu fondu Papinskog djela Svetog djetinjstva te će u različitim projektima biti podijeljeni najpotrebitijoj djeci u misijskim zemljama.
 


Povratak