vatikan.va hbk.hr PMD

Proslava Svjetskog dana misija  

Objavljeno | 3.11.2017.

Nedjelja, 22. listopada 2017.

POREČKA I PULSKA BISKUPIJA

Porec-Pula-01.jpg
Misijski tjedan, kao i Misijska nedjelja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji bili su ispunjeni različitim aktivnostima, u kojima su sudjelovala djeca, mladi, molitvene zajednice i druge udruge. Molila se Misijska krunica, većina župa imala je misijsko klanjanje, a na Misijsku nedjelju, uz prigodne propovijedi, vjernici su mogli posjetiti prodajne štandove, na kojima su mogli nabaviti misijske suvenire i kolače vrijednih domaćica. U misijske aktivnosti uključile su se župe Umag, Kršete, Materada, Petrovija, Sveta Marija na Krasu, Savudrija, Kaštel, Rovinj, Sv. Ivan Krstitelj Pula, Labin Gornji, Raša, Labin Donji i Marcilnica. (Snježana Kruhak)
 
KARLOVAC

Karlovac-Misijska-nedjelja.JPG
U karlovačkoj Župi Presv. Trojstva, svečano je obilježena Misijska nedjelja. Osim prigodno uređena oltarnog prostora, koji su krasili misijsko selo i misijska krunica, sestre franjevke od Bezgrješne, pripremile su vjeroučenice za kratak kostimirani igrokaz. Mlade su glumice u igrokazu predstavile djelovanje misionarka ljubavi, redovničke zajednice koju je utemeljila sveta Terezija iz Kolkate. Po završetku euharistijskog slavlja vjernici su pri izlasku iz crkve mogli ostaviti i svoj dar za potrebe misija. (Katarina Šegina)
 
RIJEČKA NADBISKUPIJA

Proslava-Svjetskog-dana-misija-u-Rijeckoj-nadbiskupiji-01.jpg
Povjerenstvo za misije Riječke nadbiskupije u povodu proslave Svjetskog dana misija od ponedjeljka 16. do nedjelje 22. listopada 2017. organiziralo je Misijski tjedan u župama Riječke nadbiskupije. U tjednu uoči Svjetskog dana misija vjernici župa: Srdoči, Matulji, Donja Drenova, Fužine, Dramalj i Svetog Kuzma okupljali su se na molitvene susrete i slavljenje sv. misa, molitvu misijske krunice i euharistijsko klanjanje na nakanu za misije i misionare u cijelom svijetu.
Već tradicionalno je u suradnji s Katehetskim uredom organizirana molitvena inicijativa Milijun djece moli zajedno te je tim povodom u srijedu 18. listopada u Katoličkoj osnovnoj školi „Josip Pavlišić“ u Rijeci u 9 sati počeo molitveni susret učenika sa svojim učiteljicama i ravnateljicom.
Vrhunac slavlja uslijedio je u nedjelju 22. listopada, na Svjetski dan misija, u Župi Uznesenja BDM u Rijeci, gdje je bilo svečano misno slavlje, koje je predvodio vlč. Odilon Gbènoukpo Singbo, svećenik iz Benina, a sada kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu. (Andreja Škarabot Kunštek)
 
ŠIBENIK – ŠUBIĆEVAC

Sibenik-Proslava-Misijske-nedjelje-01.JPG
Fra Mario Radman je na Misijsku nedjelju, na sv. misama, uz pomoć svojih suradnika i djece, nastojao potaknuti vjernike, a posebno one najmanje, na razmišljanje o životu ljudi dalekih zemalja, u kojima hrabri i Duhom Svetim nadahnuti misionari, često žrtvujući svoj život, Krista donose tim narodima.
Na početku sv. mise prigodnim recitalom, najmanji naše župe podsjetili su nas da trebamo cijeniti i zahvaljivati na svemu onome što imamo, jer hranu, vodu, odjeću, lijekove, knjige, crkvu – sve to neki samo sanjaju.
U propovijedi je svoje svjedočanstvo o 13 godina misionarskog života u Africi iznio fra Stojan Damjanović, koji danas živi na Visovcu. Za vrijeme boravka u DR Kongu, fra Stojan i ostali misionari morali su se boriti protiv gladi, bolesti, praznovjerja, vračanja, opće zaostalosti… Nakon sv. mise dramska skupina izvela je igrokaz o važnosti pomaganja potrebitima, gladnima, žednima – i poručila nam da pomažući jedni druge svjedočimo Božju ljubav i dobrotu i time činimo upravo ono na što nas upućuje Isus: „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25, 40)
Slavlje sv. mise skladnim pjevanjem uveličali su Zbor „Sv. Ante“ i Dječji zbor „Ljiljani“, koji je otpjevao i pjesmu Isuse, volim te na jeziku jednoga od mnogobrojnih plemena Afrike.
Prostor ispred stola Gospodnjega, koji su uredili župnik, voditeljice likovno-kreativne radionice i članice Frame, predstavljao je selo afričkog plemena, da bi uistinu sve bilo u duhu misijske nedjelje.
Hvale vrijedna je i pokrenuta akcija prikupljanja jednog novčića dnevno za djecu Afrike, kojom naše najmanje učimo ljubavi i osjećaju darivanja onima kojima je pomoć najpotrebnija. Prikupljena sredstva za Božić uputit ćemo potrebitima u misijama. (Fra Mario Radman)
 
SISAK

Sisak-Misijska-nedjelja.jpg
Misijska nedjelja na poseban je način obilježena na misnom slavlju za djecu u katedralnoj Župi Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Na početku sv. mise prvopričesnici Osnovne škole „22. lipnja“ izveli su igrokaz kojim su pokazali kako sve jedan misionar može djelovati i što sve djeca mogu činiti za misije. Pjesmom Tamo gdje palme cvatu pridružio im se i Dječji zbor „Križ ljubavi“. Na poticaj katehistice s. Hijacinte Matanović, prvopričesnici su donijeli poštanske markice koje su skupljali da bi pomogli rad naših misionara diljem svijeta. (Natalija Grubar)
 


Povratak