Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Riječka nadbiskupija - Misijski tjedan  

Objavljeno | 3.11.2014.

U tjednu uoči Svjetskog dana misija, koji je proslavljen 19. listopada, vjernici župa Riječke nadbiskupije: Svetoga križa na Srdočima, Marije Pomoćnice na Banderovu, sv. Franje Asiškoga na Kukuljanovu, Gospe Karmelske na Donjoj Drenovi te sv. Bartola u Cerniku, okupljali su se na molitvene susrete i slavljenje svetih misa za misije i misionare.

Vrhunac pripreme za Misijsku nedjelju uslijedio je u subotu 18. listopada, kada je u župnoj crkvi uznesenja Marijina u Rijeci u devet sati počela međunarodna molitvena inicijativa Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir.
Riječka crkva bila je ispunjena, jer su došli učenici iz gotovo svih osnovnih i srednjih škola Rijeke i bliže okolice, a sudjelovale su i odgojiteljice u vjeri s djecom iz nekoliko vrtića. Inicijativi su se priključili i pojedini roditelji, koji su došli sa svojom djecom. Nakon uvodnih riječi suradnice Ureda Papinskih misijskih djela Riječke nadbiskupije Andreje Škarabot Kunštek i predstojnice Katehetskog ureda Ksenije Rukavine Kovačević okupljeni su molili misijsku krunicu. Uvodna su razmatranja predvodila djeca iz vrtića te osnovnih i srednjih škola. Posebno je dojmljivo bilo čuti prvu deseticu krunice, koju su predvodila vrtićka djeca uz pomoć svojih odgojiteljica.
molitvena-incijativa.jpgTa je molitvena inicijativa pokrenuta 2005. godine u Caracasu, u Venezueli, a od 2010. provodi se i u Hrvatskoj. Cilj je svake godine na isti datum i u isto vrijeme okupiti milijun djece i mladih u duhovno-molitveno zajedništvo za jedinstvo i mir u svakoj obitelji i u cijelom svijetu. Zajedničku je molitvu glazbeno pratio župni glazbeni sastav "Assunta".
U crkvi uznesenja Marijina bili su postavljeni misijski štandovi s prigodnim materijalima, koji su prezentirali djelovanje misionara i potrebe misija na pojedinim kontinentima.
Cjelodnevni program zaključen je svečanim euharistijskim slavljem, koje je predvodio ravnatelj Papinskih misijskih djela Riječke nadbiskupije vlč. Kristijan Zeba. U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako je svaki vjernik pozvan biti misionar.
U nedjelju 19. listopada, na Svjetski dan misija, Župu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama posjetila je misionarka s. Božena Novoselec, redovnica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Vjernicima je posvjedočila o svojemu misionarskom putu, koji je počeo 15. rujna 2008. godine te i danas traje u Delegaturi svete braće Ćirila i Metoda u Plovdivu, u Bugarskoj.
 
Andreja Škarabot Kunštek


Povratak