Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ruanda-Blagoslov i posveta crkve Marije Pomoćnice u Kigaliju  

Objavljeno | 15.2.2018.

Don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije i don Tihomir Šutalo, provincijski ekonom, posjetili su don Danka Litrića, misionara u Ruandi, povodom blagoslova i posvete crkve Marije Pomoćnice, u sklopu salezijanske ustanove u Kimihururi, u Kigaliju. Tu je crkvu Danko Litrić izgradio zahvaljujući dobrotvorima, među kojima su bili brojni Hrvati iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i hrvatske dijaspore, ponajviše iz hrvatskih katoličkih misija.
Blagoslov i posveta crkve proslavljeni su na blagdan sv. Ivana Bosca, 31. siječnja 2018. godine. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Tadej Ntihinyurwa, nadbiskup Kigalija, u koncelebraciji s mons. Anacletom Mwumvanezeom, biskupom iz Nyunda, i mons. Markom Semrenom, pomoćnim banjolučkim biskupom. Uz njih su u koncelebraciji bili još don Camil Swertvagher, provincijal Provincije Afrička velika jezera sv. Karla Lwange, don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca i mnogo drugih svećenika i salezijanaca, među kojima su bili Hrvati don Danko Litrić, don Tihomir Šutalo i vlč. Marinko Filipović. U samom slavlju sudjelovalo je mnoštvo časnih sestara i vjerničkog puka, u kojem je bilo najviše djece i mladih.
Slavlje je započelo u 10 sati svečanom procesijom od dvorane koja je do tog trenutka služila kao crkva do ulaza u novu crkvu, gdje su mons. Ntihinyurwa i mons. Semren simbolično prerezali vrpcu.

Ruanda_Posveta-crkve.jpg

Posveta i blagoslov crkve odvijali su se u nekoliko koraka: najprije su blagoslovljeni oltar, tabernakul, ambon, vrata i prozori te vanjske i unutarnje strane zidova. Nakon pjevanih Litanija Svih svetih u oltar su ugrađene moći blaženog kardinala Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa mučenika, koje je darovao kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. Potom je uslijedilo mazanje oltara svetim uljem i kađenje svih mjesta i prostora crkve, koji su prije toga bili poškropljeni blagoslovljenom vodom. Uslijedilo je pokrivanje oltara prekrasnim oltarnjakom te ukrašavanje cvijećem i svijećama. Tad je odjeknula pjesma Slava Bogu na visini, uz brujanje bubnjeva i zvonaca.
Nakon najavljene Božje riječi uslijedila je homilija mons. Ntihinyurwe, u kojoj je zahvalio dragomu Bogu na daru prekrasne crkve, naglasio važnost crkve za vjernike te povezanost između zajednice i tog mjesta, gdje se daruju "neizrecive milosti", koje se nalaze upravo u crkvi. Nakon molitve vjernika uslijedio je prinos darova. Bila je to duga kolona vjernika koji su prinosili razno liturgijsko posuđe i darove. Među prinesenim darovima našli su se i prekrasna pokaznica, kalež, misnica s likom bl. Alojzija Stepinca, kadionica i lađica te zvonce, sve doneseno iz Hrvatske i darovano za crkvu.
 
Posjet salezijanskoj zajednici u Kigaliju
Po završetku programa don Tihomir Šutalo i don Pejo Orkić u pratnji don Danka Litrića posjetili su salezijansku zajednicu u naselju Gatenga u Kigaliju. U toj zajednici salezijanci imaju crkvu, veliku školu, konvikt, u kojem je smješteno više od 250 siromašnih mladića, i odgojnu zajednicu prednovicijata, u kojoj boravi 11 mladića koji se pripremaju da bi jednog dana i sami postali novaci, a potom i salezijanci. Premda je područje na kojem djeluju izuzetno veliko i iziskuje velik trud i neprestani rad, na licima salezijanaca, prednovaka i časnih sestara vidi se velika skromnost i jednostavnost, ali istovremeno i velika radost. Crkva i kapela veoma su lijepo uređene i ukrašene, iako se ondje živi u vrlo skromnim uvjetima.
Posjet Ruandi i posveta nove Crkve s prigodnim programom i ostalim sadržajima za nas je bio uistinu prekrasan i nezaboravan doživljaj.
 
Don Pejo Orkić

Povratak