Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ruanda-Obilježena 20. obljetnica smrti misionara fra Vjeke Ćurića  

Objavljeno | 6.2.2018.

Misionar fra Vjeko Ćurić rođen je 26. travnja 1957. godine u Lupoglavu kod Žepča. Bio je član Franjevačke provincije Bosna Srebrena, a kao misionar otišao je u Ruandu 1983. godine. U Ruandi se 1994. godine vodio rat do istrebljenja između plemena Hutu i Tutsi. Većina svećenika misionara napustila je zemlju, ali fra Vjeko je ostao, pomagao jednom i drugom plemenu, izlažući tako i vlastiti život. Više puta bio je u smrtnoj opasnosti za vrijeme i nakon rata. Tako je u travnju 1996. godine izbjegao gotovo sigurnu smrt. Ubijen je 31. siječnja 1998. godine u glavnom gradu Kigaliju, a pokopan je u Kiwumu, u župnoj crkvi koju je s vjernicima sagradio.

U subotu, 3. veljače ove godine, mnoštvo vjernika iz mjesta Kiwumu u Ruandi pridružilo se svečanoj procesiji koja je krenula od škole prema crkvi kako bi svečanom svetom misom obilježili dvadesetu obljetnicu fra Vjekine smrti.
Sv. misu je predvodio pomoćni banjolučki biskup, mons. Marko Semren, a koncelebrirali su mons. Eugena Dushimimana, predstavnik mjesne biskupije Kabgayi, fra Ivica Perić, gvardijan samostana u Kiwumu, desetak domaćih dijecezanskih i franjevačkih svećenika, fra Zoran Tadić, župnik iz Bugojna, fra Želimir Gogić, ž. vikar iz Kreševa, fra Anto Barišić, župnik iz Petrinje, vlč. Marinko Filipović, župnik u Novom Sarajevu, fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene, don Danko Litrić, dugogodišnji misionar salezijanac u Ruandi, don Pejo Orkić, dosadašnji provincijal Hrvatske salezijanske provincije i don Tihomir Šutalo, novoizabrani provincijal Hrvatske salezijanske provincije.

2018-02-Ruanda-Obljetnica-fra-Vjeke-Curica-02.jpg

U propovijedi je biskup Semren izrekao nekoliko lijepih misli o fra Vjeki, a zatim je njegova propovijed pročitana i na domaćem kynyarwanda jeziku. Učenici koji pohađaju Centar fra Vjeko Ćurić čitali su molitvu vjernika, a zadnju zahvalnu molitvu uputila je Robertina Ćurić, nećakinja pokojnoga fra Vjeke, koja je doputovala iz Šibenika.
Nakon sv. mise koncelebranti su se zajedno uputili do groba fra Vjeke Ćurića, koji se nalazi s desne strane oltara te izmolili molitvu za fra Vjeku. Tom se prilikom Aimable Gatete obratio okupljenima i govorio o fra Vjekinom životu. Njega je fra Vjeko za vrijeme rata, nakon što je kroz tri tjedna boravio u sakristiji, spasio i zajedno s ostalima prebacio na sigurno u susjednu zemlju Burundi. Govorio je o fra Vjekinom neustrašivom duhu i ljubavi prema svima kojima je trebala pomoć, zbog čega je imao brojne neprijatelje i u više je navrata na njega izvršen atentat. Jednom je i ranjen, a ubijen je zbog toga što je previše znao o ratnim događanjima. Aimable je spomenuo kako bi fra Vjeku, uz ostale velikane ove zemlje, trebalo proglasiti ratnim herojem Ruande zbog iznimnog čovjekoljublja i ljubavi prema Ruandi.
Obilježavanje spomena na fra Vjeku nastavilo se u Centru fra Vjeko Ćurić, gdje su učenici pripremili bogat program – igre, pjesme i tradicionalne plesove. U svakoj od točaka spominjao se „padri“ Vjeko, kojeg i danas posebno cijene zbog svega što je učinio za Ruandu i njezine stanovnike. PMDBIH/PMDRH

2018-02-Ruanda-Obljetnica-fra-Vjeke-Curica-03.jpg


Povratak