Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Slivno/Ravno - Primanje misijskoga križa s. M. Fides Mandice Babić  

Objavljeno | 1.12.2016.

U nedjelju 2. listopada 2016. godine u Župi sv. Stjepana prvomučenika Slivno – Ravno, u dolini Neretve, članica družbe Kćeri milosrđa TSR sv. Franje s. M. Fides Mandica Babić primila je misijski križ za misijsko djelovanje u Čileu.

Voditelj misnoga slavlja u crkvi njezina krštenja bio je Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela (PMD) u Hrvatskoj, u koncelebraciji s mons. Lukom Tunjićem, nacionalnim ravnateljem PMD-a u Bosni i Hercegovini, Hrvojem Dragunom, Mihaelom Provićem i domaćim župnikom Mariom Mihanovićem. Na misnom su slavlju, uz brojne vjernike, sudjelovali su i sestra i svak nove misionarke, rodbina i prijatelji te redovnice kćeri milosrđa, s provincijalnom predstojnicom s. M. Emilom Barbarić.
U homiliji je vlč. Štefan istaknuo ljepotu misijskog poziva i naglasio da je misijski poziv dar Božji pozvanoj osobi, župnoj zajednici i družbi iz koje pozvanik dolazi. Pozvao je vjernike da novu misionarku prate molitvama, da budu ponosni na nju, jer će ona zasigurno moliti i blagoslivljati i njih svojim misijskim djelovanjem.
Potom je nad misionarkom izmolio molitvu i predao joj misijski križ u obliku slova tau, što je posebnost franjevačkih obitelji, a koji je izradila s. M. Zrinka Vuković. Nakon popričesne molitve riječi pozdrava i zahvale uputio su mons. Tunjić i župnik Mihanović.
S. Fides rođena je u Župi Slivno – Ravno 29. listopada 1958. osnovnu školu završila je u Opuzenu, a srednju u Čapljini. Često se susretala s kćerima milosrđa u Stablini, Ploče, i u Cavtatu. Osjetila je poziv za redovnički život i u redovničku družbu je ušla 7. veljače 1979. u Blatu. Nakon doživotnih zavjeta upisala je studij teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i diplomirala 1993.
Budući da je uvijek bila odgovorna i odana duhu i karizmi družbe, predstojnice su joj povjeravale različite službe, pa je bila: katehistica, učiteljica novakinja, mjesna ekonoma i predstojnica, provincijalna zamjenica i tajnica. Godine 2003. imenovana je vrhovnom tajnicom u središnjoj družbinoj kući u Rimu.
Od vrhovne predstojnice M. Cristine Orsillo u ožujku 2016. godine dobila je dopuštenje za ostvarenje svoje želje da pođe u misije u Južnu Ameriku, gdje sestre Hrvatice iz Kćeri milosrđa djeluju od 1936. godine, a s. Fides je 48. koja odlazi raditi na tome zahtjevnom polju. U misijama u Čileu djeluju još dvije Hrvatice, a sad će im se pridružiti i s. Fides, koja će djelovati u Misiji San Enriche Chimbarongo, gdje redovnice vode vrtić, osnovnu i srednju školu i djeluju u župnom apostolatu. (kta/missio.ba)
 


Povratak