Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Split - U Splitu proslavljen Dan svjedoka vjere  

Objavljeno | 12.4.2018.

U samostanu sestara Službenica Milosrđa – Anćele svečanim misnim slavljem koje je u suslavlju s povjerenikom za misije Splitsko makarske nadbiskupije don Jakoslavom Banićem predvodio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, u subotu 24. ožujka po prvi put proslavljen je Dan svjedoka vjere.
 

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji postoji određeni broj svećenika i osoba posvećenog života koji su svoj život posvetili svjedočenju vjere u misijskim krajevima, a svojom svećeničkom-redovničkom pripadnošću povezani su s Nadbiskupijom. Ovim danom, koji se obilježava na razini sveopće Crkve, i mi, kao dionici te iste Crkve, pozvani smo Bogu zahvaliti, a ujedno i moliti za ove osobe kojima je ovaj Dan na poseban način posvećen, kazao je mons. Vidović.
Na početku misnoga slavlja zahvalio je novoizabranom povjereniku za misije don Jakoslavu Baniću na njegovoj inicijativi da se Dan svjedoka vjere od sada obilježava i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Istaknuo je kao je neposredan povod za obilježavanje toga Dana život i žrtva nadbiskupa Oskara Romera koji je posvjedočio svoju vjeru u Boga i istinu koja se nije mogla ušutkati i koja traži čitav život. Govoreći o svjedocima vjere diljem svijeta kazao je kako je dovoljno pogledati statistike koje pokazuju da ne prođe niti jedna godina, pa ni u ovom 21 st. kojega mnogi smatraju humanim, da nema na desetke onih koji su posvećujući svoj život za Krista i za druge postali žrtve, svjedoci vjere.
Spomenuo je silne strahote i poniženja koje u Ruandi, Burundiju diljem svijeta proživljavaju svjedoci vjere i koji su pored svega ostali čvrsti i ustrajni. Njihov motiv s kojim su pošli daleko od svoje rodne grude je okupiti narod Božji pod jednim jedinim kraljem, Kristom Kraljem i dati svoj život za njega, za njegovu ideju da se čitav narod okupi i da bude narod spašenih. „Koje li sreće i zadovoljstva kad netko pođe s tom sviješću i spoznajom negdje drugdje svjedočiti i koje li sreće kad netko ima i privilegiju dati život s takvom spoznajom“, kazao je propovjednik te istaknuo kako treba diviti se tim svjedocima pa osjetiti i sram, jer vro često u različitim situacijama čovjek se prepadne budućnosti, vremena i onim što ono nosi.
Zdravka Andrijašević
 
 


Povratak