Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

U Hrvatskoj održan susret europskih nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela  

Objavljeno | 13.4.2015.

U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, kraj Zaprešića, od 1. do 5. ožujka održan je susret europskih nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela. Osim nacionalnih ravnatelja iz 22-iju zemalja, na susretu su sudjelovali i generalni tajnik Papinskog misijskog djela za širenje vjere o. Ryszard Szmydki, hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, predsjednik Vijeća za misije HBK-a, te vojni biskup ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić.

Misu kojom je započeo susret predvodio je o. Ryszard Szmydki. Obraćajući se nazočnim sudionicima, o. Szmydki je istaknuo da smo "poslani biti misionari – da budemo svjedoci te radosne vijesti da je kraljevstvo Božje već ovdje, u nama, kad živimo za misije, trpimo za misije i kad služimo bližnjima".
Drugi dan susreta započeo je pozdravnim govorom mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. Predavanje o temi "Ad gentes" – 50 godina kasnije održao je mons. dr. Tomo Vukšić. Svoje predavanje zaključio je odlomkom iz samog dokumenta kako "evangelizacijsko djelovanje Crkve nikada ne može nestati, jer nikada ne će prestati prisutnost Gospodina Isusa u snazi Duha Svetoga, prema samom obećanju: 'Ja sam s vama u sve dane, do svršetka svijeta' (Mt 28, 20)". U poslijepodnevnom dijelu nacionalne ravnatelje primio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. U svojem govoru kardinal je istaknuo da je Crkva ili misionarska ili uopće nije Crkva.
Dan je završio svetom misom u župi Bl. Alojzije Stepinac u Velikoj Gorici, koju je predvodio mons. Slobodan Štambuk, u koncelebraciji s biskupom Vukšićem. Okupljene vjernike i sudionike susreta biskup Štambuk pozvao je da vole misije i misionare te rekao da "treba ljubiti Boga i sve što je on stvorio". Boga se ljubi bilo svećeničkim ili redovničkim zvanjem, bilo misijskim zvanjem. Ali i obitelji. Treba čuvati naše obitelji i biti otvoren životu – istaknuo je u svojoj propovijedi biskup Štambuk.
Trećeg dana svoje izlaganje, pod nazivom Od "Evangelii nuntiandi" do "Evangelii gaudium" – nova evangelizacija, izložio je dr. Milan Šimunović. U svojem izlaganju dr. Šimunović je istaknuo da je cijeli svijet postao misijsko područje te da se, kad je u pitanju naviještanje evanđelja, koje je primarni zadatak cijele Crkve, zaista radi o biti ili ne biti, o životu ili smrti. Poslijepodne su sudionici posjetili Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Nakon prijateljskog dočeka u Mariji Bistrici rektor mons. Zlatko Koren proveo je europske ravnatelje po Svetištu te su svoj obilazak završili posjetom karmelićankama, koje su svojim svjedočanstvom oduševile svoje posjetitelje.
Svetu misu u Svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je mons. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Mnoštvu vjernika i sudionicima europskog skupa u svojoj propovijedi nuncij je govorio o tri područja na kojima se može razvijati naše djelovanje, a na koja Sveti Otac posebno ukazuje: područje redovitog pastorala, područje evangelizacije i misijsko područje. "Ta tri područja evangelizacije usko su međusobno povezana, zato jer je Crkva bitno misijska: to su samo tri aspekta jedne jedine stvarnosti, a to je Crkva kakvu je htio Isus."
Četvrti dan započeo je posjetom Lepoglavi, gdje je ravnatelje dočekao župnik mons. Andrija Kišiček, koji ih je upoznao s uzničkim danima bl. Alojzija Stepinca u lepoglavskoj kaznionici. Sudionike susreta je primio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji je uvečer istog dana, u prepunoj župnoj crkvi sv. Jakova u Prelogu u koncelebraciji s mnoštvom svećenika iz svih krajeva Varaždinske biskupije, predvodio svetu misu, koja je bila vrhunac Europskog susreta nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela.
U svojoj propovijedi biskup Mrzljak se osvrnuo na ulomak iz Matejeva evanđelja koji govori o služenju (Mt 20, 17–28) te ga povezao s misionarima, ističući neprocjenjivu važnost služenja. Pojasnio je da bismo komu ili čemu vjerovali (pa tako i evanđelju), prvo ga moramo dobro poznavati, jer samo onomu koga dobro poznajemo možemo vjerovati. U vremenu u kojem se obećanja vrlo lako daju i vrlo teško ispunjavaju, Isusovo obećanje ostaje trajno.
 


Povratak