Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Varaždin - Formacija misijskih animatora  

Objavljeno | 12.4.2018.

U petak 23. veljače u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu održan je seminar misijskih animatora župnih zajednica Varaždinske biskupije.

 

Dvadesetak župnih animatora na samom je početku susreta pozdravio uime varaždinskog biskupa generalni vikar Antun Perčić. Cilj formacije misijskih animatora jest da se u svakomu vjerniku snažnije razvije misijska svijest i da ih se učini sposobnima konkretno sudjelovati u animiranju misijskog pastorala župne zajednice pod vodstvom svojih svećenika.
„Svi imaju pravo na Isusa. Isus je Bog koji oslobađa, Bog koji oprašta. Bog koji nam je otvorio nebo. Zašto bismo samo mi u Hrvatskoj imali pravo na Isusa? To pravo imaju i oni koji nikada nisu čuli za njega. A tko će im to dati, nego mi misionari. Naš Hrvatski narod u svijetu trenutno ima 80 misionara. Ako si zaljubljen u Isusa, onda moraš o njemu pričati. Voljeti misije znači da vam je vjera zrela.“ – poručio je vlč. Antun Štefan.
Jedno je od nastojanja te formacije da se nastave okupljati misijski animatori u župama u kojima oni već postoje na području naših nadbiskupija i biskupija, a u onim župama u kojima još ne postoje, da ih se potakne na konkretno djelovanje.
„Počeli smo s formacijom misijskih animatora u mnogim biskupijama, negdje tek započinjemo, no u većini biskupija postoje žarišta u župama koje su već odavno započele s misijskom animacijom, pa su proširile svoje djelovanje i na susjedne župe. One velike, ali i one male postaju bogate misijskom radošću“ – rekla je Ines Sosa Meštrović.
Formacije misijskih animatora dosad su održane u Riječkoj i Zadarskoj nadbiskupiji te u Sisačkoj, Porečko-pulskoj i Šibenskoj biskupiji. U Varaždinskoj biskupiji za pitanja misija zadužen je vlč. Dominik Vukalović, župnik Župe svetog Leopolda Bogdana Mandića u Koprivnici.
„Misijska svijest treba se razvijati od malih nogu. U Varaždinskoj biskupiji smo, hvala Bogu, prije nekoliko godina imali seminar za misijske animatore. Oni su u svojim župama pokrenuli misijske zajednice i molitve za misije. Animatori organiziraju i različite projekte da bi se i materijalno pomoglo ljudima u misijskim zemljama“ – rekao je vlč. Vukalović.
Goran Damjanić
 


Povratak