Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Zagreb / Lužnica - Treći Misijski dan Družbe sestara milosrdnica  

Objavljeno | 7.10.2014.

Naš je poziv da idemo, ne u jednu župu, i ne samo u jednu biskupiju, nego po svoj zemlji; i što da činimo? Da ražarimo srca ljudska i oduševimo ih da čine ono što je činio Sin Božji… Nije mi dovoljno ljubiti Boga ako ga i moj bližnji ne ljubi.” (Sv. Vinko Paulski)
Nadahnute životom i djelom sv. Vinka Paulskoga sestre milosrdnice organizirale su treći po redu Misijski dan Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, pod geslom „Sveti Vinko nas zove u misije nove“. Misijski dan održan je u Marijinu dvoru u Lužnici 21. rujna 2014. godine, kao cjelodnevno događanje s bogatim duhovnim, kreativnim i kulturnim sadržajima.

Na izvorima sv. Vinka Paulskoga
Luznica-Misijski-dan-05.jpgMi sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga, u zajedničkoj molitvi i druženju s prijateljima, suradnicima i dobročiniteljima, prisjetile smo se svojih korijena i svojih izvora u sv. Vinku Paulskome te smo nastojale, ponovno i ponovno, crpsti iz neizmjerna bogatstva Vinkova života i baštine. Napose smo se sjetile naših sestara u misijama te smo za njih i njihove potrebe svi zajedno molili. Pripremili smo i dobrotvorni prodajni sajam, gdje su sestre iz svih naših provincija sa svojim suradnicima pridonijele raznim rukotvorinama i brojnim domaćim kulinarskim proizvodima, kako bi prikupili sredstva za potrebe misija te materijalnim prilozima podržali sestre misionarke. Susret je započet euharistijskim slavljem, da bismo iskazali zahvalnost dragomu Bogu za sve primljene milosti i molili ga da i dalje prati naša misijska djela. Misno slavlje predvodio je Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH.

Iz propovijedi
Luznica-Misijski-dan-10-(1).jpgU svojoj propovijedi, na temelju svetopisamskih tekstova XXV. nedjelje kroz godinu, predvoditelj nas je pozvao na neprestano traženje Boga (usp. Iz 55, 6–9). Podsjetio nas je da je sv. Vinko susreo siromahe u Kristu i Krista u siromasima. On je našao Boga i ostavio nam primjer, naglasio je propovjednik, te nastavio da je na temelju toga nadahnuća sv. Vinko djelovao misijski unutar svojega kraja i izvan njega. Pošao je od siromaha vlastite domovine i stigao do siromaha u susjednim zemljama, pa sve do Tunisa, Alžira, Madagaskara. Nije se dao zbuniti poteškoćama, pa ni smrću svoje braće misionara. Samo je išao dalje, vođen bezgraničnom ljubavlju Krista, prvog misionara i dobrog pastira. To isto djelo nastavljaju sestre milosrdnice u siromašnim i misijskim krajevima domovine, Europe i svijeta, sve do Južne Amerike i Salomonskih Otoka. Nadahnute Kristovim evanđeljem i svojim redovničkim pravilima pronose svijetom Krista, kojeg se veliča njihovim služenjem (usp. Fil 1, 20–24). Propovjednik je pozvao sestre da nastave u duhu gesla Misijskoga dana „Sv. Vinko zove u misije nove“, da ne iznevjere svojeg utemeljitelja, nego da nastave dalje, njegovom odvažnošću i hrabrošću, u misije nove.
Vlč. Ivan Štironja je naglasio da kao narod, s višestoljetnim iskustvom katoličke vjere, možemo doći u opasnost da se zatvorimo u sebe i svoje potrebe. Da nam oko postane „zavidno“ poput oka onih prvih težaka, koji su, prema evanđeoskom izviješću, došli u vinograd, u kojima se pojavila zavist kada su se počeli uspoređivati s drugima (usp. Mt 20, 1–16). Brzo su zaboravili radost zbog nađena posla. Iako su dobili pravednu nadoknadu, prema pogodbi, nisu mogli prihvatiti dobrotu i milosrđe gospodara, koji je želio da svi nadničari nađu mjesto u njegovu vinogradu i da svi dobiju nagradu za svoja djela. Naša kršćanska ljubav i vjernička zauzetost za spasenje sviju mora prelaziti granice rodnoga kraja i naroda, naglasio je vlč. Štironja te dodao da se izjavom, koja se često čuje, „i ovdje su misije“, zatvaramo u sebe i dopuštamo da nas obuzme zavist i poganstvo, koje sve više vlada ne samo Europom, nego i našim selima i gradovima, dok u poganskim krajevima cvjeta kršćanstvo.
Posebno je pozvao mlade da ne lutaju u vjerskomu neznanju, tražeći sadržaje vjere u raznim „uvoznim duhovnim tehnikama“, nego da zavire u kovčeg svoje katoličke vjere, da upoznaju te divne sadržaje koji su nam darovani na dan krštenja. Kad se upozna to neizmjerno bogatstvo, zasigurno ne će nedostajati radosti i sreće na putu života koji nas vodi k dobroti, milosrđu i kršćanskoj ljubavi, u konačnici u susret s Bogom u vječnosti i posjedovanje kraljevstva njegova.

Sestre milosrdnice u poslanju Crkve
Luznica-Misijski-dan-09.jpgProgram smo nastavili predstavljanjem prisutnih sestara iz naših misija i njihova djelovanja. Tako su s. M. Lujan Daspett i s. M. Gloria Britez predstavile svoj rad u Argentini, u raznim školskim kolegijima i školama za najsiromašniju djecu, u bolnicama i ambulantama, gdje također šire milosrdnu Vinkovu ljubav, te pučke misije u najsiromašnijim predjelima na sjeveru Argentine, u mjestu Corrientes, gdje sestre također imaju školu te odlaze i u pastoralne pohode za vrijeme svojih godišnjih odmora, kada su slobodne od svojih redovnih dužnosti. U Argentini milosrdnice djeluju od 1932. godine, kada su prve redovnice iz Hrvatske stigle na Dock Sud, predgrađe Buenos Airesa, kako bi započele svoje djelovanje. Danas djeluju od najjužnijeg dijela Argentine, Ognjene zemlje, do najsjevernijih dijelova te zemlje. Sestre su pripremile i tradicionalni kruh chipa, od brašna manioke, koji slovi i kao kruh siromašnih, a tradicionalno se blaguje na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, kao jedino jelo tih dana. Čak su u tradicionalnim nošnjama otplesale i ples zvan chipedita, koji prikazuje ženu koja prodaje chipe na ulici prolaznicima ne bi li zaradila za prehranjivanje obitelji. U tom im se pridružila i s. Teresita Aguilar Samudio.
S. M. Božena Novoselec kratko je predstavila djelovanje sestara milosrdnica u Bugarskoj, naglašavajući rad sa siromašnim djevojkama i ovisnicima te velike duhovne potrebe toga naroda. S. M. Boženu dopratila je skupina mladih iz Župe Oreš.

Dobrotvorni sajam
Luznica-Misijski-dan-07.jpgU poslijepodnevnim satima održan je dobrotvorni sajam, na kojem su sudjelovale razne udruge, župne zajednice i samostanske zajednice naših sestara. Sestre iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz Klagenfurta, u Austriji, sa svojim su suradnicima pripremile bogatu i raznovrsnu ponudu za dobrotvornu prodaju, u kojoj je sav prihod namijenjen misijama Družbe sestara milosrdnica, na Salomonskim Otocima, u Paragvaju i u Bugarskoj.
Uza sajam, održane su i kreativne radionice izrade misijskih krunica od užeta i narukvica na žici, kao i radionica quellinga – izrade cvjetova od sitnih papirnih vrpci, te glazbeno-plesna radionica, u kojoj su nas mladi iz Bugarske učili svojim tradicionalnim plesovima, poput Dunavskoga i Daječeva kola. Za najmlađe su održane igre natjecateljskog karaktera, s prigodnim nagradama za pobjednike. U podrumskoj dvorani dvorca Lužnice u isto vrijeme prikazivao se film o životu i djelu sv. Vinka Paulskoga te je tako u bogatoj ponudi sadržaja svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Glazbeni program
Luznica-Misijski-dan-04-(1).jpgProgram je okrunjen priredbom, u kojoj su nastupili razni zborovi i skupine pod dirigentskim palicama sestara milosrdnica. Nastupili su: Djeca Župe sv. Vida Brdovec, pod vodstvom s. M. Antonije Krijan; Djeca Župe Srca Isusova Visoka, pod vodstvom s. M. Krune Grgat; Skupina „Lujza Kozinović“, pod vodstvom s. M. Blanke Jeličić, Djeca Župe uznesenja BDM Zlatar, pod vodstvom s. M. Rahele Dolovski; sestre novakinje, postulantice i kandidatice, pod vodstvom s. M. Zrinke Lončar; Muški zbor Župe Bezgrješnog Začeća BDM Nova Gradiška, pod vodstvom s. Blanke Podoreški; sestre milosrdnice pod vodstvom s. M. Rahele Dolovski; mladi iz Bugarske, pod vodstvom s. M. Božene Novoselec. Priredba je privedena kraju meditacijom Duša i Tijelo Miroslava Radića, iz Rijeke, nakon koje je zahvalnu riječ svim sudionicima programa, svim prijateljima i dobročiniteljima misija uputila s. Miroslava Bradica, vrhovna glavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.
Družba sestara milosrdnica, iz godine u godinu, sve više se otvara misijama te se upravo na Misijskom danu, koji organiziramo svake godine, mogu vidjeti promjene u srcima mnogih koji se oduševljeno odazivaju misijskomu pozivu. Plodovi tog zajedništva nastavljaju se tijekom cijele godine u raznim aktivnostima i događajima koje sestre milosrdnice priređuju u župama i u zajednicama u kojima djeluju.
Bogu smo zahvalni na prekrasnu danu i svim milostima koje nam je darovao. Uz Božju pomoć nastavljamo s gorljivim molitvama za naše misionare i misionarke, za njihove potrebe, za sve prijatelje misija i za nova misijska zvanja. I ovom prigodom zahvaljujemo svima koji nas prate, duhovnom ili materijalnom potporom. Neka je sve na veću slavu Božju i za spasenje duša!

S. Marinka Blatarić
 


Povratak