vatikan.va hbk.hr PMD

Zagreb-Projekcija filma o Beninu  

Objavljeno | 15.12.2017.

Projekcija dokumentarnog filma „Lica puna nade" autora dr. Krunoslava Novaka s Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta održana je 12. prosinca u Velikoj dvorani HKS-a u Zagrebu. Film je nastao u koprodukciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj.

Redatelj filma, koji je ovo ljeto posjetio Benin, u filmu prikazuje kako je u toj siromašnoj zemlji Crkva prva pokrenula školovanje. Katoličke škole nastale su 1860-ih, dok su se državne škole pojavile tek 30-ak godina kasnije. Film govori o mogućnostima i poteškoćama školovanja koje prolaze djeca i mladi u afričkoj zemlji Beninu te posebno predstavlja Dom za djevojčice sv. Ivan Pavao II. koji je osnovao vlč. Odilon Singbo, svećenik iz Benina koji trenutačno djeluje u Hrvatskoj kao sveučilišni kapelan na Hrvatskome katoličkom sveučilištu.

Zagreb-Projekcija-filma-o-Beninu-03.jpg

Pozdravljajući okupljene, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić izrazio im je zahvalnost, a posebno kolegama vlč. Novaku i vlč. Singbou koji svojim trudom i zalaganjem pridonose rastu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Posebno je istaknuo vlč. Odilona koji im svakodnevno otkriva vrijednosti afričkih ljudi i društva što je za njih veliko obogaćenje.
Vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, iskazao je zahvalnost vlč. Novaku koji je i prije dvije godine napravio misijski film „Madrecitas - Službenice milosrđa, misionarke u Ekvadoru". „Upravo naš odnos prema misijama pokazuje našu crkvenost te smo međusobno povezani. Ne možemo mi biti sretni ako su naša braća i sestre u misijama nesretni i gladni te ako nemamo suosjećanja i ne dijelimo naša dobra s njima", rekao je vlč. Štefan.
Redatelj filma vlč. Novak ponajprije je zahvalio svim studentima što su došli u velikom broju, a zatim i Hrvatskom katoličkom sveučilištu te Nacionalnoj upravi Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj koji su prihvatili biti producenti filma. „Moj boravak u Beninu, a i prije dvije godine u Ekvadoru promijenio je mene i moje viđenje misija te sam i ovaj put snažno doživio svoj boravak među tim ljudima", istaknuo je vlč. Novak.
Program je vodila studentica HKS-a Jelena Sesar, a na projekciji su bili i prorektorica HKS-a dr. Ines Sabotič, predstojnik Odjela za komunikologiju HKS-a dr. Jerko Valković, profesori i studenti HKS-a kao i obitelj i prijatelji dr. Novaka koji su stigli iz Međimurja i podupiratelji Papinskih misijskih djela u RH.


Povratak