Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Započela Godišnja skupština PMD  

Objavljeno | 9.3.2020.

Misom u župi sv. Stjepana I. u Starom Gradu započela je 9. ožujka Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela Hrvatske. Misno slavlje predvodio je krčki biskup i predsjednik vijeća za misije HBK mons. Ivica Petanjak u zajedništvu s mons. Petrom Palićem, hvarskim biskupom, vlč. Antunom Štefanom, nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela Hrvatske i biskupijskim ravnateljima Papinskih misijskih djela iz većine hrvatskih nad/biskupija.

Prije početka mise prisutne je pozdravio biskup domaćin Petar Palić i zahvalio svima koji prate i vole misije. Posebno je predstavio župnika koji je ujedno i biskupijski ravnatelj Papinskih misijskih djela Hvarske biskupije.
Biskup Petanjak se u propovijedi posebno dotaknuo današnjeg prvog čitanja u kojem nam prorok Danijel daje lijepi primjer kako treba moliti te kakvim duhom i raspoloženjem stati pred Gospodina. „Gospodin je onaj koji nudi i čuva savez s ljudima koji ga ljube. Ni za jedan savez nije zaslužan čovjek već je Bog inicijator i dolazi s ponudom i obvezuje se da će biti vjeran svojim saveznicima. I uvijek je bio vjeran. Mi sagriješismo i odmetnusmo se od njegovih naredbi. No, ne zaboravimo da priznati svoju grešnost i sramiti se zbog grijeha veće je nego samo se ustima ispovijedati. To je dobar početak i znak da ćemo se promijeniti i biti bolji nego što jesmo“, rekao je mons. Petanjak.
Tumačeći evanđeoski ulomak biskup je podsjetio na riječi evanđeliste Luke koji nas ući da budemo milosrdni kao što je Otac naš milosrdan. Isus nas poziva da se ugledamo na Boga i da ne gledamo oko sebe uspoređujući se s drugim ljudima jer tako nećemo uspjeti. „Nema čovjeka kojem nećemo naći mane, no naša vjera je u Gospodina i samo on je dovoljan. Jer kada Gospodin daruje onda daruje preobilno, da se prelijeva te se više ništa ne može dodati. I na to smo pozvani u ovoj korizmi. Promislimo koliko smo još daleko od Boga i promijenimo se“ , zaključio je biskup.
Na kraju sv. mise vlč. Antun Štefan predstavio je vjernicima sve biskupijske ravnatelje PMD i pozvao ih na molitvu za misionare ali i sve koji su poslani brinuti se za širenje radosne vijesti spasenja. Napomenuo je da trenutno ima 79 hrvatskih misionara i misionarki po raznim kontinentima. „Vaši djedovi i bake smatrali su da treba izgraditi ovako lijepu crkvu kao što je ova sv. Stjepana kako bi ona i danas vama služila. Tako o vjeri ali i svemu ostalome brinu diljem svijeta i naši misionari. Hvala što molite za misionare, što darujete jer što god darujete - stostruko se vraća. Budite uvijek Isusovi misionari“, istaknu je vlč. Štefan.
Skupština se nastavlja u utorak u 9.00 sati u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika.


Povratak