Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Započela Opća skupština Papinskih misijskih djela  

Objavljeno | 27.5.2019.

U Rimu se od 27. svibnja do 1. lipnja 2019. održava Opća skupština Papinskih misijskih djela na kojoj sudjeluju ravnatelji PMD iz cijeloga svijeta. Hrvatsku predstavlja nacionalni ravnatelj PMD, vlč. Antun Štefan, a Bosnu i Hercegovinu, nacionalni ravnatelj PMD, mons. Luka Tunjić.
 

Susret je započeo pozdravom i govorom mons. Giampietro Dal Toso, predsjednika Papinskih misijskih djela u kojem je istaknuo kako je impresioniran dinamikom kojom su animirane misije diljem svijeta. „Bez neprestanog angažmana biskupa i ravnatelja Papinskih misijskih djela misije ne mogu djelovati uspješno. Vremena se mijenjaju i mi se isto moramo mijenjati. Sve više i više misije će postati najvažnija djelatnost Crkve, Ad gentes, ali i u zemljama starog kršćanstva. Papinska misijska djela će zato postajati sve važnija i važnija - poručio je sudionicima mons. Dal Taso.
Nakon uvodnog dijela, nacionalni ravnatelji PMD iz cijelog svijeta sudjelovat će na sv. misi, nakon koje slijedi predavanje: Život kao misija, prof. Fabrice Hadjadj sa Instituta Philantropos u Fribourgu. Poslije podne je predviđeno za rad po skupinama, a na kraju dana će se sudionicima obratiti kardinal Ferdinando Filoni, prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda.
Utorak prijepodne p. Eloy Bueno sa Sveučilišta u Burgosu (Španjolska) održat će predavanje Misijska teologija, a nakon njega bit će organizirani različiti radni okrugli stolovi na predloženu temu, gdje će sudionici skupštine razmjenjivati svoja promišljanja i iskustva, u traženju zajedničkih prijedloga za njezino primjenjivanje u pastoralu.
U srijedu će sve sudionike ovogodišnje Generalne skupštine PMD primiti u posebnu audijenciju sv. Otac papa Franjo.
Drugi dio Opće skupštine PMD započet će u četvrtak godišnjim izvještajima četiriju generalnih tajnika Papinskih misijskih djela. Najprije će svoje izvješće o Djelu za širenje vjere podnijeti o. Ted Nowak, a potom o. Guy Bognon, o Djelu sv. Petra apostola.
Poslijepodne će svoje godišnje izvješće iznijeti s. Roberta Tremarelli, generalna tajnica Djela sv. Djetinjstva, a nakon nje će svoje izvješće o Papinskoj misijskoj zajednici, priopćiti o. Fabrizio Meroni. Posebno će se osvrnuti na animaciju listopada 2019. kojeg je papa Franjo proglasio Izvanrednim mjesecom misija.
U petak poslijepodne slijede različita financijska izvješća i rasprava o proračunu za 2020. godinu.
Svi dani su isprepleteni euharistijskim sastancima i zajedničkim moljenjem liturgije časova, te zauzetim radom oko kreiranja novog elana za širenje Radosne vijesti diljem svijeta.
Opća skupština PMD za 2019. godinu završava u subotu 1. lipnja, u popodnevnim satima.
 


Povratak