Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Završila Godišnja skupština PMD  

Objavljeno | 12.3.2020.

Treći dan godišnje skupštine Papinskih misijskih djela Hrvatske, koji se održava na Hvaru, započeo je u srijedu 11. ožujka u prostorima dominikanskog samostana sv. Petra mučenika.
Sudionici su raspravljali o planovima Papinskih misijskih djela po nad/biskupijama u 2020. godini, a na poseban način je istaknut 32. susret misionara i misionarki Crkve u Hrvata koji će se ove godine od 4. do 8. srpnja održati u Fužinama.

U večernjim satima mons. Ivica Petanjak, krčki biskup i predsjednik vijeća za misije HBK predslavio je sv. misu u Svetištu Gospe od Zdravlja u Jelsi, u koncelebraciji s vlč. Antunom Štefanom, nacionalnom ravnatelju PMD Hrvatske, ravnateljima Papinskih misijskih djela s područja Hrvatske i domaćim župnikom mons. Stankom Jerčićem.
Biskup je na početku propovijedi istaknuo kako često Bog ide jednim putem, a mi drugim, Bog vozi po jednom kolosijeku, a mi po drugome i izgleda nam da nema nade da se ti putovi ikako susretnu. No čitajući evanđelje prošle nedjelje, vidimo kako nas Isus vodi i preobražava povlačeći paralelu s Ivanom, Jakovom i Petrom koje je Isus kao savršeni pedagog izdvojio. „I u današnjem se evanđelju opet susrećemo s dvojicom od njih trojice, s Ivanom i Jakovom, kojima Isus po drugi put govori da on mora poći u Jeruzalem. Tu vidimo da on ima jedne planove, a mi druge. Na koncu svega, postavlja se pitanje zašto je Isus morao poći na križ? Odgovor je jednostavan - da mi progledamo. On, kao čovjek od krvi i mesa koji je drhtao pred križem i krvavim se znojem znojio. Ali je shvatio da ako oni koji su bili uz njega ne razumiju, kako li će ostatak svijeta. Zato je otišao na križ - da napokon progledamo, da shvatimo da je Bog onaj koji je došao služiti - "nisam došao vladati, nego služiti." Onaj tko ne služi drugima, nema šanse da je na putu svetosti. Stoga, pokušaj uzeti svoj križ i služi drugima. Ne tuđi, nego svoj križ. Možda se po njemu spasimo. Tko vjeruje neka pokuša“, istaknuo je biskup Petanjak.
Na kraju sv. mise okupljenima se obratio vlč. Štefan koji je zahvalio mons. Petanjku na pastirskoj brizi te don Ljubomiru Galovu, ravnatelju Papinskih misijskih djela hvarske biskupije koji je pomogao u organizaciji ovog susreta.
Skupština je završila u četvrtak, 12. ožujka, misnim slavljem u kapeli dominikanskog samostana.
 


Povratak