Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
01/ 56 35 055
missio.croatia@misije.hr
Ponedjeljak-petak: 8:00 - 16:00

Facebook

Instagram

ŠARENA ZBIRKA

Šarena zbirka malih misionara, velikih umjetnika

Objavljena je Šarena zbirka malih misionara, velikih umjetnika koju smo ponosno dostavili u Rim i radosno darovali papi Franji. Iz toga razloga zbirka je dvojezična, paralelno se izmjenjuju hrvatski i talijanski tekstovi. Na taj način bit će dostupnija širem krugu ljudi, a sigurni smo da će se svima svidjeti jer šarenilo dječje radosti osvaja srca.

Podsjetimo se, povodom 180. obljetnice osnutka Djela sv. djetinjstva (1843.) te 100. obljetnice otkad je ono uzdignuto na razinu papinskoga (1922.), Međunarodno tajništvo Papinskog djela svetog djetinjstva u Rimu raspisalo je natječaj za djecu i mlade u kojem ih poziva da likovnom tehnikom i kratkim opisom svojeg rada izraze što za njih znači da je Djelo svetog djetinjstva papinsko. Natječaj je bio raspisan na način da svaka nacionalna uprava Papinskih misijskih djela organizira isti natječaj na nacionalnoj razini, a potom pobjednički rad pošalje Međunarodnomu tajništvu, koje će sve pobjedničke radove prikupiti u jednu zbirku. Na natječaj u Hrvatskoj, koji je objavljen 15. veljače i koji je trajao do 15. ožujka 2023., pod nazivom Šareni natječaj za male misionare, velike umjetnike, prijavila se jedna gimnazija, 18 osnovnih škola, dva dječja vrtića te šestero pojedinačne djece.

Vidjevši koliko se djece odazvalo na natječaj i kako su pristigli radovi lijepi i poticajni, Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj odlučila je prikupiti ih u jednu zbirku, kao trajan spomen na te dvije velike obljetnice Djela svetog djetinjstva, ali i kao priznanje sudionicima, koji su, uključivši se u natječaj, pokazali da žele razvijati od Boga dobivene talente, po kojima također mogu pridonijeti širenju misijske svijesti u svijetu. Zbirka sadrži likovne radove pristigle poštom, njih 166, podijeljenih po dobnim skupinama. Većina od njih popraćena je tekstovnim objašnjenjem autora, kako je bilo i navedeno u pozivu na natječaj.

O isprepletenosti umjetničkog izražavanja, duhovnosti i svetosti u svojem osvrtu na dječje radove progovorila je sakralna umjetnica Iris Mihatov Miočić, naglasivši da su upravo dječja srca sposobna izraziti ono bitno, što nama odraslima često izmiče. Djeca su ona koja u svojoj nevinosti i jednostavnosti svijet vide onakvim kakav bi on uistinu trebao biti – ispunjen ljubavlju, dobrotom, toplinom, ljepotom, jednakošću, pravednošću i međusobnim dijeljenjem.

Takav svijet pozvani smo graditi mi koji po sakramentu krštenja imamo poslanje svjedočiti, biti misionari Božje ljubavi i nježnosti. Za to nas osposobljava osobno iskustvo Božje ljubavi i nježnosti, za koje je potrebno imati otvoreno srce poput dječjega. Isus je, naime, rekavši: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, ne ćete ući u kraljevstvo nebesko“ (Mt 18, 3), djecu učinio kriterijem kršćanskog življenja. Biti kao dijete ne znači biti djetinjast, već stajati pred Bogom kao njegovo dijete, što je temeljno stajalište povjerenja, koje nas nosi kroz život i daje nam snagu. Biti kao djeca stoga je poziv svima nama da stavimo svoje pouzdanje u Boga te da odvratimo svoj pogled s materijalnoga i usmjerimo ga na bližnje.

Zahvaljujemo roditeljima, učiteljima, vjeroučiteljima i odgojiteljima koji su potaknuli djecu na sudjelovanje u Šarenom natječaju za male misionare, velike umjetnike. Važno je poticati djecu i mlade da se kreativno izražavaju, razmišljaju i djeluju prema Isusovu primjeru. Učimo djecu da budu misionari Božje ljubavi i ne zaboravimo da djecu oblikujemo mi odrasli svojim primjerom.

Nastojmo iz dana u dan rasti u pouzdanju i dostojanstvu djece Božje te ozbiljno shvatiti i prihvatiti odgovornost da omogućimo svakomu djetetu u bilo kojem kutku svijeta da osjeti da je ljubljeno Božje dijete i da već s prvim danima svojeg djetinjstva i prvim koracima sigurno i ustrajno korača u svetosti.

Zbirku je uredila s. Ivana Margarin, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela, u suradnji s gđom Vlatkom Bakran Burić, s. Vinkom Marović, FDC, a prijevod na talijanski jezik napravila je gđa Branka Patafta.