Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
01/ 56 35 055
missio.croatia@misije.hr
Ponedjeljak-petak: 8:00 - 16:00

Facebook

Instagram

NOVA BLAŽENICA PAULINE JARICOT

Veliki događaj bio je u Lyonu 22. svibnja 2022. godine, beatifikacija službenice Božje Pauline Jaricot, utemeljiteljice prvoga misionarskog djela, Djela za širenje vjere.

Paulinu su predstavljali kao „ženu koja je podupirala rad različitih katoličkih udruga i organizacija“, ženu koja nastoji živjeti kao „kvasac koji povezuje katolički apostolat“ (s. Cecilia Giacovelli, Pauline Jaricot. Biografija, op. cit., str. 320). Suosjećala je sa siromašnima i pomogla im da osvijeste svoje dostojanstvo i da se bore za pomoć svojih suvremenika. Pomogla im je da bolje prihvate Evanđelje kako bi po njemu mogli živjeti. Također je predstavljena kao „utemeljiteljica solidarnosti prema radnicima i misionarka“, potpuno usmjerena prema Mariji i Isusu, njezinom Gospodinu. Zar nisu i oni podnijeli veliko „neprijateljstvo grešnika“ (s. Cecilia Giacovelli, Pauline Jaricot, op. cit., str. 320), a da ih to nije obeshrabrilo ili odvratilo od poziva na obraćenje.

Bila je sedmo dijete u obitelji. Otac Antoine bio je bogati industrijalac svilom. Iz djetinjstva se sjećala da se u obitelji pričalo o misijama i dogodovštinama misionara. 1814. kad je imala 15 godina, pala je  i teško povrijedila te ozbiljno razboljela. Njezina majka Jeanne zavjetovala se Bogu da ona daje svoj život samo da njezina Paulina ozdravi. Zavjet se ispunio i Paulina je ozdravila, a majka je umrla. 1816. kad je Paulina imala 17 godina, nakon propovijedi jednoga svećenika, obratila se. Odrekla se svjetovne taštine, zavjetovala tjelesno i duševno djevičanstvo, iako nije osjećala redovničkoga zvanja.

Paulina piše: “Ogromna želja za ljubavlju i sveobuhvatna žeđ da posjedujem svog Boga natjerala me da poželim djelovati u njegovu slavu. Željela sam pridonijeti slavi Crkve. Nikad nisam osjećala poziv za redovničkim životom. Željela sam gledati proslave odijevanja redovnica, ali neodoljiva sila izvela me s radošću iz tog svetog mjesta i kao da je meni zavapila: na ovaj se način ne bi trebala posvetiti Isusu Kristu” (Georges Naïdenoff, Pauline Jaricot, op. cit., str. 39)

1817. godine osnovala je udrugu djevojaka za „Zadovoljštinu Srcu Isusovu koje je nepriznato i prezreno“. Njezin brat Fileas, sjemeništarac, pričao joj je kako su Inozemne misije u Parizu u velikim novčanim poteškoćama. Sjetila se da bi sa svojim članicama „Zadovoljštine“ mogla osnovati udrugu ustrojenu u desetine, stotine i tisuće članova, poput kakva lanca, tako da svaki član ili članica nađe po deset novih članova, koji će svatko od njih tjedno dati po novčić (jedan sou, najmanji dio francuskoga franka) za širenje vjere. To je bilo 1819. godine i udruga je 1822. postala službeno Djelo za širenje vjere te se nastavila širiti svijetom. Na kraju stoljeća Djelo je ušlo u gotovo sve zemlje svijeta. 

Papa Franjo ističe da njezinom beatifikacijom Crkva potvrđuje da je znala prikupljati blaga na nebu, blaga koja proizlaze iz hrabrosti darivanja i koja otkrivaju tajnu života: samo dajući ga može ga se posjedovati, samo gubeći ga ponovno ga se pronalazi.

Svečano misno slavlje beatifikacije predvodio je kardinal Luis Antonio Tagle, prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda. U obredu proglašenja blaženom sudjelovalo je 120 nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela iz cijelog svijeta. Sudjelovala je i obitelj djevojčice Myline Tran koja je po molitvi bl. Paulini, čudesno ozdravila.

Sveti Otac Franjo odobrio je 26. svibnja 2020. godine dekret o čudu po zagovoru službenice Božje Pauline Jaricot, osnivačice Djela za širenje vjere i žive krunice.

Kad je Mayline imala tri godine, ugušila se hranom, i pala u komu koja je trajala danima. Doživjela je teško oštećenje mozga zbog nedostatka kisika. Obzirom na nepovratna oštećenja mozga, liječnici su tvrdili da će malena Mayline živjeti kao biljka. Roditelji su započeli moliti devetnicu Pauline Jaricot i mnogi su molili s njima. Po završetku devetnice, dogodilo se čudo i djevojčica se počela oporavljati. Danas živi normalnim životom, a nakon njezinog ozdravljenja, njezin otac primio je sakrament krštenja. Sada snažno živi svoju vjeru, moli i neprestano zahvaljuje.

“Ta vjernica laikinja, koja je živjela u prvoj polovici devetnaestog stoljeća, bila je hrabra žena, pozorna na promjene vremena s univerzalnom vizijom poslanja Crkve. Neka njezin primjer u svima probudi želju za sudjelovanjem, molitvom i milosrđem, u širenju Evanđelja u svijetu. Pljesak novoj blaženici!” poručio je papa Franjo nakon molitve Kraljice neba u Rimu, u nedjelju, 22. svibnja 2022. godine.