Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
01/ 56 35 055
missio.croatia@misije.hr
Ponedjeljak-petak: 8:00 - 16:00

Facebook

Instagram

MISIJSKA KUTIJICA – KASICA

Naša misijska kutijica izgleda kao kuća – dom. Okružena je djecom iz svih dijelova svijeta. Svima nam je to poziv da izgrađujemo Crkvu kao zajednički duhovni dom, u kojem uvijek ima mjesta za svaku osobu i u kojoj ima srca i razumijevanja za potrebe svakoga njezinog člana.

Djeca uživaju u pričama i duboko ih doživljavaju. I nikad im nije dosta zanimljivih pripovijedanja koja im pomažu da stvore svoj novi svijet. Zato je za djecu pun pogodak kad su u prigodi slušati prave životne priče, a misionari koji dolaze iz drugih i dalekih kontinenata, “tamo gdje palme cvatu”, imaju prepune torbe priča i dogodovština. Djeca upijaju svaku njihovu riječ, imaju mogućnost iz prve ruke upoznati ono o čemu su čitali u knjigama i časopisima ili gledali na televiziji. Naravno da je djeci najzanimljivije slušati kako žive njihovi vršnjaci u misijskim zemljama. A pritom se može mnogo toga doznati i usporediti: život u obitelji, susjedstvu i mjestu, školovanje, provođenje izvanškolskog i slobodnog vremena, njihove i naše kuće, hrana, odjeća…

Najveća i istinska radost unatoč najveće neimaštine i oskudice

Tako se doznaje da djeca u dalekim misijskim zemljama Afrike, Azije, Južne Amerike i Oceanije provode vrlo jednostavan život, u materijalnom pogledu vrlo siromašan, ali im je malo potrebno za životnu radost. Misionari pripovijedaju da se nitko tako radosno i istinski ne smije kao Afrikanci, premda se nigdje na svijetu ne pronalazi veća neimaština i oskudica. Afrička djeca su sretna ako se mogu nasititi običnom kašom od kukuruznog brašna ili domaće biljke manioke. Ali kao i djeca u bogatijim dijelovima svijeta, imaju svoje čežnje, planove i nadanja te su im potrebni povoljni uvjeti za odrastanje.

Slušajući o svojim vršnjacima i njihovim životnim prilikama kod djece u bogatijim zemljama razvija se bliskost, solidarnost, zajedništvo, želja da im pomognu, pa i da jednom, kad odrastu, odu u njihove zemlje i da tako dadu svoj prinos poboljšanju životnih uvjeta i napretku.

Djeca u misijskom zajedništvu i solidarnosti

Sposobnost djece da budu sudionici misijskog zajedništva i solidarnosti otkrio je biskup Charles de Forbin Janson u Francuskoj kad je 1843. pozvao djecu Pariza da molitvama i malim prinosima pomognu svojim vršnjacima u Kini koji su bili pogođeni krajnjom oskudicom i nedostatkom hrane. Otada postoji i Djelo svetog Djetinjstva, koje okuplja djecu cijelog svijeta u molitvenom zajedništvu i materijalnoj solidarnosti, pod geslom “Djeca pomažu djeci”.

Ima prelijepih iskustava djece koja na različite načine pridonose poboljšanju životnih uvjeta svojih siromašnih vršnjaka u misijskim zemljama. Djeca se odriču slatkiša, koje igračke ili razonode, na različite načine štede da bi sačuvani novčić mogla ubaciti u misijsku kutijicu – kasicu. Tako skupljeni prilozi namijenjeni su za poboljšanje životnih uvjeta najpotrebitije djece u misijskim krajevima; katehetsku pouku i katekizme, školovanje te potrebne knjige i pribor, odjeću i uniforme za školu, programe prehrane – posebno za neishranjene, zdravstveno zbrinjavanje, brigu za siročad, invalidnu i hendikepiranu djecu.

 

Darivanje darovanog

Misijske kutijice su u svijetu i u Hrvatskoj popularne već desetljećima. Svećenici i vjeroučitelji predlažu djeci, okupljenoj na vjeronaučnim susretima i liturgijskim slavljima, da ih ponesu u svoje obitelji te da zajedno s ukućanima: roditeljima, braćom i sestrama, djedovima i bakama, budu najprije zahvalni za dar blagostanja i da daruju druge onime što su i sami primili od dragog Boga i dobrih ljudi.

Na neki način je vrhunac dječjeg prinosa i misijske suradnje kad za vrijeme svete mise kao prigodni prikazni dar donose svoje misijske kutijice i stavljaju ih pred oltar. To se prakticira prigodom Svjetskog dana misija – Misijske nedjelje, u listopadu, zatim na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta Tri kralja, kad se obilježava Dan svetog djetinjstva, na završetku korizmenog vremena, koje je posebno obilježeno odricanjem i solidarnošću. Tako djeca pokazuju i svjedoče kako su porasla u duhovnoj zrelosti i evanđeoskim vrjednotama. Osobito se preporučuje prvopričesnicima i krizmanicima da u duhovnoj pripremi za primanje sakramenata budu otvoreni djelima solidarnosti, pa i misijskoj suradnji, koja se može ostvarivati prinosom misijskih kutijica.

Misijske kutijice mogu se naručiti na našoj adresi. Sakupljeni novčani prilozi mogu se poslati prema priloženoj uplatnici (nalogu za plaćanje) ili donijeti u naš ured.

 

Želite li pomoći misionarima, svoj prilog možete uplatiti prema dolje navedenim podacima:

  • Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u RH
  • Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
  • IBAN: HR6323600001101542876
  • SWIFT: ZABAHR2XX
  • Svrha: prilozi iz misijskih kutijica
  • Poziv na broj: 00 303121