Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
01/ 56 35 055
missio.croatia@misije.hr
Ponedjeljak-petak: 8:00 - 16:00

Facebook

Instagram

SVETI KRISTOFOR

Znamo li tko je sveti Kristofor – zaštitnik vozača?

SVETI KRISTOFOR - NaljepnicaSv. Kristofor bio je jedan od najpopularnijih svetaca u srednjem vijeku. Njemu u čast gradili su, kako na Istoku tako i na Zapadu, brojne crkve i samostane. Njegovi kipovi rese mnoga sakralna zdanja. O detaljima njegovog života ne zna se mnogo. Postoji jedna legenda koja govori da je Kristofor bio mladi div koji je želio služiti najmoćnijem gospodaru. Zbog toga se stavio u službu najprije kralja, pa onda cara i napokon đavla. No, kad je u pratnji đavla na jednom putovanju vidio kako se đavao plaši raspela kraj puta, stupio je u službu Krista, koji je jači od svih drugih. Tako se u njemu rodila i želja za obraćenjem. Neki ga je pobožni pustinjak poučio zapovijedima ljubavi. Želeći se vježbati u toj kreposti i na taj način spremiti na krštenje, izabrao si je obitavalište kraj jedne rijeke kako bi pomagao putnicima koji su morali preko nje prelaziti. Jedne noći probudio ga je neki dječačić te ga zamolio da ga prenese preko rijeke. Div ga je s lakoćom stavio na ramena, ali kad je počeo koračati prema drugoj obali, teret je bivao sve teži tako da ga je, opirući se o svoj debeli štap, jedva prenio. Taj dječačić bio je Krist. Kako je ta divna legenda nastala, za učenjake je još i danas veliko pitanje. Neki misle da je njezinu nastanku moglo dati povoda svečevo ime Kristofor, što znači “nositelj Krista”. Zna se da je primivši krštenje, Kristofor pošao u Liciju gdje je podnio mučeništvo. I baš tog sv. Kristofora – onoga koji je “nositelj Krista” mi slavimo, ali na malo drugačiji način. Naši misionari su pravi nositelji Krista i njegove riječi onima koji ju nikada nisu imali mogućnost čuti.

Spomendan mu je 25. srpnja. Ubraja se među 14 svetih pomoćnika, koje vjernički puk zaziva u pomoć prigodom raznih prirodnih katastrofa i bolesti. On je zaštitnik putnika, vozača i pomoraca. Jedan je od zaštitnika misija.

Molitva svetom Kristoforu

Sveti Kristofore, kada si nosio ljude preko nabujaloga potoka, ti si ustvari nosio Dijete Isusa na svome ramenu i zato si zaslužio prekrasno ime: «Kristov nositelj»! Nauči me da i ja budem istinski nositelj Krista Gospodina onima koji ga još nisu upoznali.

Po zagovoru sv. Kristofora udijeli mi, Gospodine, čvrstu ruku i jasan pogled da budem dobar sudionik u prometu. Daj da ni jedan od mojih postupaka ne oduzme ili ne nagrdi život bilo kome.

Vječni i svemoćni Bože, udostoji se izliti svoga Duha Svetoga na sve vozače. Daj da njihova srca, poput svetog Kristofora, budu ispunjena ljubavlju prema Tebi i braći ljudima. Zaštiti ih od svake nesreće, nauči ih stavljati svoja vozila u službu drugih i daj im milost da sretno stignu svome cilju. Amen.