Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
01/ 56 35 055
missio.croatia@misije.hr
Ponedjeljak-petak: 8:00 - 16:00

Facebook

Instagram

POMOĆ ZA ŠKOLOVANJE DJECE U MISIJAMA

Kada u današnje vrijeme misionari dođu u nove krajeve u skladu sa mjesnim prilikama i svojim mogućnostima redovito uz crkve osnivaju i škole, osnovne, zanatske i srednje.

Gotovo sva misijska područja su vrlo siromašna i nerazvijena. Ni države u tim područjima nisu u mogućnosti puno učiniti za razvoj školstva. Tako se na primjer u mnogim državama središnje Afrike financiranje školstva velikim dijelom bazira na sustavu školarina i dijete ne može pohađati školu ako roditelji ili netko drugi ne uplati školarinu. Ako pak ne postoji školarina, onda su uvedena neka druga davanja za pohađanje škole (doprinos za školske klupe ili slično). Uz školarinu treba kupiti obaveznu školsku uniformu i obuću (u Africi djeca trebaju u školi biti uniformirana, jer njihova svakodnevna odjeća je tako trošna da nije prikladna za školu), školske knjige i drugi pribor, a poželjno je da se djetetu omogući i neki prilog za hranu dok je u školi. Prosječni troškovi školovanja u osnovnoj školi u srednjoafričkim zemljama iznose oko 100 eura godišnje.

Blagodati prosvjećivanja i školovanja

Siromašne afričke obitelji imaju dnevni prihod od 1-2 eura. Budući da prosječna obitelj ima od 5 – 10 djece, gotovo sve troši za hranu, ne ostaje im gotovo ništa za školovanje djece i druge potrebe. Članovi prosječne obitelji u srednjoj Africi imaju obično dnevno jedan obrok, i to kukuruzne žgance s umakom od povrća ili kašu od biljke manioke. Zbog toga samo neka djeca iz pojedine obitelji mogu ići u školu.

Druga nevolja što se tiče školovanja je nedostatak škola u mnogim područjima te škole treba tek izgraditi i opremiti. Ponekad u razredima bude i preko 100 učenika, a škole nemaju niti školsku ploču te učitelji pišu slova i riječi po tlu.

Dragi dobročinitelji i prijatelji misija, i Vi se možete uključiti u velika djela naših misionara i misionarki te im pomoći svojim prilozima kako biste omogućili sretnije odrastanje nekom afričkom djetetu i tako usrećili cijelu njegovu obitelj. Vaš dar za školovanje djece u misijskih područjima Afrike, Latinske Amerike i Oceanije možete poslati prema priloženoj uplatnici (nalogu za plaćanje) ili donijeti u naš ured.

 

Želite li pomoći, svoj prilog možete uplatiti prema dolje navedenim podacima:

  • Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u RH
  • Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
  • IBAN: HR6323600001101542876
  • SWIFT: ZABAHR2XX
  • Svrha: pomoć za školovanje djece u misijama
  • Poziv na broj: 00 303111