Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
01/ 56 35 055
missio.croatia@misije.hr
Ponedjeljak-petak: 8:00 - 16:00

Facebook

Instagram

DJELO SV. DJETINJSTVA 2021

 

Djelo sv. Djetinjstva je u svibnju 1843. u Francuskoj osnovao biskup Nancya Charles de Forbin-Janson. Pitao se kako spasiti kinesku djecu, koja su zbog siromaštva i neznanja svojih roditelja bila prepuštana umiranju od gladi i to bez sakramenta krštenja. I danas su djeca u mnogim krajevima svijeta bez osnovnih uvjeta za život, prisiljavana na teški fizički rad, prepuštena ulici u predgrađima velegradova, izložena kriminalu ili prisiljavana sudjelovati u ratnim operacijama (osobito u afričkim zemljama).

Djelo sv. Djetinjstva organizirano je u više od 150 zemalja svijeta i već 178 godina djeluje kao dječji kršćanski pokret za pružanje duhovne i materijalne pomoći najmlađima. Podupire brojne projekte namijenjene za pomoć djeci u različitim misijskim zemljama: izgradnja škola, sirotišta i bolnica, pomaganje različitih dječjih duhovnih projekata po župama, dječjih pokreta i udruženja.

Svjetski Dan svetog Djetinjstva već se godinama obilježava na svetkovinu Bogojavljenja na temu „Djeca pomažu djeci“. Na taj dan, zajedno s mladim misionarima sa svih kontinenata, djeca i mladi sudjeluju u animiranju liturgije, senzibiliziranju župske zajednice za probleme nepravde u društvu i prikupljaju sredstva za pothvate solidarnosti na svim kontinentima.

U tu svrhu pripremili smo misijske materijale za animaciju djece. Ovogodišnja novost je vesela društvena igra: „Mali korak – velika radost“ kojom se želi potaknuti djecu na međusobno druženje i obitelji na osmišljeno zajedništvo tijekom čitave godine. Kao takva, može biti izvrstan dar djetetu kao poticaj da shvati kako se prava radost otkriva iznutra i da nitko nije premalen da bi činio velike stvari. Iskrenom molitvom i dobrim djelom koje se učini od srca, događaju se velike stvari. Ova igra jednostavna je i predviđena za korištenje tijekom cijele godine, ali kreirana je tako da se može koristiti i kao adventski kalendar tijekom perioda došašća za poticaj na djela ljubavi u obitelji, školi, župi, svijetu…

Vesela igra može se po simboličnoj cijeni naručiti na email: missio.croatia@misije.hr ili tel. 01/5635-055, a sav prikupljeni prihod namijenjen je za pomoć djeci u misijama.

Sveto djetinjstvo je djelo kršćanske solidarnosti; stoga ono pokreće vjeru mališana i upoznaje ih s duhovnim i materijalnim potrebama siromašnije djece te ih potiče da iziđu iz vlastite egocentričnosti i podijele s drugom djecom nešto od onoga što posjeduju, a posebice dar vjere. Ne zaboravimo da djecu oblikujemo mi odrasli svojim primjerom. Stoga je naše duhovno, ali i materijalno djelovanje model uz koji djeca odrastaju i odgajaju se za odgovorne ljude, osjetljive za one koji su u potrebi.

„Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25, 45)