Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, kojeg je 2002. proglasila Međunarodna organizacija rada.
Prema podacima, trenutno je više od 218 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina prisiljeno raditi. Djeca su izložena najgorim oblicima rada, kao što je ropstvo, obavljanje  teških fizičkih poslova, rad u opasnim uvjetima i sudjelovanje u oružanim sukobima. Djeca nemaju mogućnost pohađanja škola, a krše se njihova temeljna prava i slobode, kao što su sloboda kretanja i izražavanja. Često su i fizički ili psihički zlostavljana i doživljavaju različite emocionalne traume. U mnogim slučajevima, takva djeca žive u izolaciji i nemaju mogućnost bijega, rade bez plaće ili uz minimalnu plaću i bez kontrole financija. Zbog toga što rade iznad svojih fizičkih mogućnosti, ugroženo je njihovo zdravlje i njihova sigurnost.
Najveći broj djece radi na području Azije i Tihog oceana, no dječji rad prisutan je i u mnogim industrijskim i bogatijim zemljama. Djeca rade u svim gospodarskih granama, a najviše u poljoprivredi, industriji i uslužnim djelatnostima. Navedeni poslovi su poprilično opasni, a svake se godine nekoliko tisuća djece ozljedi ili razboli. Na žalost, takve ozljede često imaju i smrtne posljedice.
Papinska misijska djela diljem svijeta već 175 godina zagovaraju dječja prava. U Hrvatskoj je prošle godine pokrenuta akciju „Snaga riječi koja mijenja svijet“. Nošenjem bijele misijske narukvice, na kojoj je natpis „igra“, želi se osvijestiti da je igra najvažniji dječji posao i temelj sretnog djetinjstva, a djeca postaju solidarna sa svojim vršnjacima u misijskim zemljama.
Ne zaboravimo da svaka promjena kreće od nas samih i zato nosimo bijelu misijsku narukvicu s natpisom „igra“ i darujmo svoj prilog za pomoć djeci u misijskim zemljama.

Svoj dar za pomoć djeci možete uplatiti na:
Papinska misijska djela
Ksaverska cesta 12a, Zagreb
IBAN: HR8323600001500109114
Svrha uplate: za djecu u misijama
Poziv na broj: 00 303104 
*donacije uplaćene u poslovnicama Zagrebačke banke oslobođene su naknade za usluge platnog prometa

Ostavite komentar

Komentiraj
Name
E-mail