Međupredmetna korelacija znači povezivanje nastavnih predmeta. U ovom tekstu riječ je o realizaciju nastave u Osnovnoj školi Zorke Sever u Popovači u obliku međupredmetne korelacije Biologije i Katoličkog vjeronauka u eTwinning projektu Moguća misija. U taj projekt uključili su se vjeroučitelji Antonijo Boškić i Marina Međimurec Čupić.
Tijekom projekta Moguća misija učenici upoznaju misijske zemlje, upoznaju način života na koji žive njihovi vršnjaci i s kojim problemima i poteškoćama se susreću. U misijskim zemljama, osobito u afričkima, velik je problem zdravstvena zaštita i njezina dostupnost, stoga je velik broj bolesti. Jedna od bolesti je i AIDS, koji, nažalost, uzrokuje veliku stopu smrtnosti kod odraslih i djece.
Učenici su na satu Katoličkog vjeronauka upoznati s podatcima da je od procijenjenih 38 milijuna ljudi koji su živjeli s HIV-om širom svijeta 2019. godine 2,8 milijuna bilo djece, u dobi od 0 do 19 godina. Svakog dana u 2019. godini približno 880 djece zarazilo se HIV-om, a otprilike 310 djece umrlo je od uzroka povezanih s AIDS-om, uglavnom zbog neadekvatna pristupa uslugama prevencije, njege i liječenja HIV-a.
Učenici su izrađivali crvene vrpce tehnikom origami. Te crvene vrpce označavaju jedan od načina solidariziranja s ljudima oboljelima od AIDS-a.
Nažalost, uz HIV i AIDS vežu se mnoge stigme i predrasude, a one su velik globalni problem i stalni pratitelji te epidemije. Nedostatak razumijevanja bolesti, mitovi o prijenosu virusa, neodgovorno medijsko praćenje epidemije, činjenica da je AIDS neizlječiv i strahovi povezani sa smrću pojačavaju patnje oboljelih i vode k uskraćivanju njihovih temeljnih ljudskih prava i sloboda, poput prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, prava na rad, prava na privatnost i sl. Na osobnoj razini one mogu biti razarajuće jer vode osjećajima srama, krivnje i manje vrijednosti, što je dodatna smetnja u prevenciji širenja infekcije. Takvi osjećaji rezultiraju odgađanjem testiranja, a time i otkrivanja zaraze, uskraćuju adekvatnu njegu i podršku te pravovremeno liječenje.
Učenici su ponosno istaknuli svoje crvene vrpce i pokazali solidarnost, potporu i razumijevanje za sve oboljele i članove njihovih obitelji.
Učiteljica Biologije i Kemije Valentina Abramović Andlar zadala je učenicima osmih razreda zadatak da istraže i predstave u obliku plakata HIV i AIDS. Naučili su da je HIV virus koji uzrokuje smrtonosnu bolest imunološkog sustava, AIDS, te kako se virus prenosi i kako se zaštititi. Izradili su prigodne plakate s podatcima o HIV-u i AIDS-u te  model virusa HIV-a, crvenu vrpcu od recikliranog papira te papirnate kutije s natpisom HIV i AIDS u obliku slagalice.
U holu škole učenici su izložili svoje radove, da bi upoznali sve učenike i učitelje s tom temom.
I na kraju, pokaži da ti je stalo – i ti nosi crvenu vrpcu!

Marina Međimurec Čupić, vjeroučiteljica