Maslina je simbol mira, čistoće, Božje providnosti i brige za ljude, simbol snage. Ove godine obilježavamo 45 godina od pokretanja korizmene misijske akcije Maslinova grančica – moj dar za misije. U prvom broju misijskog lista Radosna vijest za godinu 1974. tadašnje uredništvo pozvalo je vjernike na „novi oblik pokore: darivanje maslinovih grančica na Cvjetnicu za misije i misionare“.
Akcija se organizira za nedjelju Cvjetnice. Ideja je da se povezuju župne zajednice u našoj domovini, one uz more, gdje uspijevaju masline, i župne zajednice u unutrašnjosti, u koje se šalju grančice.
Grančice se nude vjernicima uz dobrovoljni prilog za misije. Takvim se spajanjem naših župa i vjernika pridonosi crkvenomu zajedništvu na svjetskoj razini. Svi mogu jedni od drugih nešto vrijedno primiti i drugima darovati. 
Prikupljena novčana sredstva za maslinove grančice namjenjuju se osobito za potrebe djece u siromašnim i nerazvijenim misijskih zemljama: za katehetsku pouku i za katekizme, za školovanje djece i gradnju škola, za gladnu i bolesnu djecu, za brigu za siročad, djecu vojnike…
U skupljanju, pakiranju i slanju grančica dolazi do izražaja važnost da svatko može misijski djelovati i biti podrška misionarima, koji su svojim služenjem u dalekim zemljama objedinili molitve, žrtve i odricanja vjerničkih sredina koje su ih ispratile u misije. Više od samoga financijskog rezultata ta akcija izgrađuje misijsku svijest vjernika i ljubav prema misionarima i onima koji će „na njihovu riječ“ povjerovati u Krista.
Pozivamo stoga župnike i župne zajednice uz more i u unutrašnjosti naše domovine da se i ubuduće uključe u akciju Maslinova grančica – moj dar za misije.

Ako se želite pridružiti akciji javite nam se na:
Papinska misijska djela
Ksaverska cesta 12a
10000 Zagreb
Tel: 01 5635 055
Mail: missio.croatia@misije.hr

Ostavite komentar

Komentiraj
Name
E-mail