Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
01/ 56 35 055
missio.croatia@misije.hr
Ponedjeljak-petak: 8:00 - 16:00

Facebook

Instagram

AKCIJA MIVA

POVIJEST

Akcija MIVA je tužna priča o gubitku prijatelja, ali istovremeno prekrasna priča kako nas životne poteškoće mogu potaknuti na velika djela. MIVA je nastala je 22. ožujka 1927. godine u Kölnu, a ideju za nju je dao p. Paul Schulte nakon što je njegov najbolji prijatelj p. Otto Fuhrmann, koji je otišao u misije, umro je od malarije u Namibiji. P. Fuhrmanna cijeli su tjedan su vozili i nosili na ramenima do bolnice, no došao je prekasno i sljedeći dan je umro. To, da misionari nemaju niti osnovno prijevozno sredstvo za pomoći sebi i drugima, je p. Paula Schultea jako pogodilo te je po Europi počeo tražiti darovatelje za kupnju misijskih vozila. Danas ova akcija ima dugu tradiciju u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Australiji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Na našim prostorima MIVA se počela javljati već osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je kupljeno prvo misijsko vozilo. U novonastalim političkim i crkvenim okolnostima, akcija MIVA u Hrvatskoj je ozbiljnije pokrenuta 2010., a u Bosni i Hercegovini 2011. Posljednjih su se godina u akciju uključile brojne župe i pojedinci iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Da bi misionari lakše radili na svom poslanju nužna su im prijevozna sredstva jer većinom djeluju u krajevima koji su jako udaljeni od gradskih središta. Osim toga u mnogim dijelovima su prometnice loše razvijene, a naši misionari često idu i u dijelove gdje rijetko tko dolazi. Prijevozno sredstvo koristi se za prijevoz hrane, građevnog materijala, bolesnika do bolnica i tako pomažu, ali i spašavaju živote.

MIVA je međunarodna akcija koja traje cijelu godinu jer tom akcijom spašavaju se životi, vraća se zdravlje bolesnima, umanjuje se siromaštvo, glad i žeđ, omogućuje se pristup obrazovanju…

Međutim, akcija MIVA vezana je uz spomendan sv. Kristofora koji je zaštitnik putnika, vozača i pomoraca te se slavi 25. srpnja kada se organiziraju aktivnosti prikupljanja sredstava na ovu nakanu. Taj dan je i zahvala Bogu svih vozača i drugih sudionika prometa za sretno prijeđene kilometre te se u župama organizira blagoslov vozila. Ipak, osim vozača, sv. Kristofora su za zaštitnika uzeli poštari, atletičari, nosači, radnici istovarivači tereta, općenito svi oni koji obavljaju teške i opasne poslove. Ubraja se među 14 svetaca pomagača u nevoljama.

Prikupljena sredstva namijenjena su misionarima za kupnju prijeko potrebnih vozila. Tim će se darom nekome spasiti život ili mu vratiti zdravlje, omogućiti mu put u školu i još puno dobra.

 

Želite li pomoći misionarima za kupnju misijskih vozila, svoj prilog možete uplatiti prema dolje navedenim podacima:

  • Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u RH
  • Ksaverska cesta 12a, 10000 ZAGREB
  • Žiro račun: HR6323600001101542876
  • Svrha: akcija MIVA
  • Poziv na broj: 00 303013