Korizmeni hod učenika i djelatnika Katoličkoga školskog centra „Sveti Josip“ i ove je godine protekao u molitvenom ozračju križnog puta. Svakog petka učenici i djelatnici okupljali su se u crkvama Kraljice Svete Krunice i uznesenja Blažene Djevice Marije te su po pobožnsoti križnog puta, svojstvenoj korizmenom vremenu, razmišljali o muci i smrti svojeg Spasitelja. Tako je muka Isusova, u kojoj dolazi do izražaja sva Isusova ljudskost i čovječnost, iz petka u petak svima okupljenim u molitvenom zajedništvu bivala sve snažnijom okrjepom i sigurnijim temeljem za svakidašnje korake. Isus je u razmatranju križnog puta doticao otvorena srca i izlijevao svoje milosti, ali i pozivao na sućut prema bližnjima u konkretnim okolnostima vlastitog života. Molitvu križnog puta predvodili su vlč. Mario Ćosić, ravnatelj KŠC-a „Sveti Josip“ i vlč. Ljubo Zelenika, odgajatelj u Internatu KŠC-a „Sveti Josip“.
Posljednjega u nizu, petka 23. ožujka, moleći Misijski križni put, okupljeni učenici i djelatnici obilježili su Dan svjedoka vjere i prisjetili se blaženih Drinskih mučenica i hrvatskih misionara fra Vjeke Ćurića i s. Lukrecije Mamić, kao i s. Clare Agano Kahambu, koji su izgubili život poradi Krista. Dan svjedoka vjere u Katoličkoj crkvi širom svijeta slavi se 24. ožujka, a počeo se obilježavati 1993. godine, na dan kad je, za vrijeme slavljenja sv. mise, ubijen salvadorski nadbiskup bl. Oscar Romero († 1980.), zbog toga što je odlučno stao u obranu obespravljenih, siromašnih i progonjenih te pozvao i svoje svećenike da to isto učine.

Svemogući Bože,
prisutan si u cijelom svijetu i ispunjaš nas svojom nježnošću.
Probudi u nama snagu svoje ljubavi,
da bismo mogli cijeniti ljepotu života.
Daruj nam svoj mir, da bismo mogli živjeti poput braće i sestara.
O Bože siromašnih,
ulij u naša srca brigu za one koji su napušteni i ostavljeni na ovoj
zemlji,
a toliko su vrijedni u tvojim očima.
Dotakni srca svih koji žele pomoći siromašnima.
Nauči nas promatrati svijet s divljenjem,
da bismo mogli prepoznati ljepotu i vrijednost svakog stvorenja.
Pomozi nam u našoj borbi za pravdom, ljubavlju i mirom.
Blagoslovi naše živote i štiti nas na putu prema tvojem beskrajnom
svjetlu. Amen.
Tom završnom molitvom Misijskoga križnog puta okončan je molitveni korizmeni hod, kojim su učenici i djelatnici Katoličkoga školskog centra „Sveti Josip“ u molitvenom zajedništvu hodili ususret najvećemu kršćanskom blagdanu Uskrsu. Isus je uskrsnuo! Aleluja! Sve boli ovog svijeta nemaju posljednju riječ. Smrt nema posljednju riječ. Posljednju riječ ima radost uskrsnuća na novi vječni život. Razlog je to za najveću radost. Sretan Uskrs!

Nataša Mandić

Ostavite komentar

Komentiraj
Name
E-mail