Hrvatska katolička misija Freiburg, koja će 2020. godine proslaviti 50. godišnjicu svojeg postojanja, a koju od 2008. godine vode svećenici Vrhbosanske nadbiskupije, najprije vlč. dr. Mato Drljo, a sada vlč. Veselko Župarić, već dugo materijalno podupire Misiju Kisongo, u Tanzaniji.
Misionar Velimir Tomić je u srpnju 2019. godine posjetio Hrvatsku katoličku misiju Freiburg, gdje je na više mjesta slavio euharistiju i predstavio svoju misiju. Tom je prigodom zahvalio vjernicima na zdušnu pomaganju njegova rada, posebno za pomoć koju su prikupili za izgradnju nove crkve Svetog križa u Kisongu.
U prikupljanju pomoći za Misiju Kisongo posebno su se istaknula djeca. U korizmi i došašću do vrha su napunili podijeljene misijske kutijice i s veseljem ih na Misijsku nedjelju donijeli u crkvu te predali vlč. Župariću, koji je tako u Afriku uputio popriličnu svotu.
Vjernici Hrvatske katoličke misije Freiburg obećali su i dalje pomagati misijski rad Velimira Tomića, posebno na dovršenju crkve i izgradnji dječjeg vrtića. U tu svrhu prikupljeno je već dosta sredstava.
Na poziv misionara Tomića u rujnu 2019. godine dvojica su predstavnika HKM-a Freiburg te još jedan poduzetnik iz Krapine, na čelu s vlč. Veselkom Župarićem, posjetili Misiju Kisongo.
Na blagdan uzvišenja Sv. križa, 14. rujna, s mnoštvom vjernika slavili su sv. misu, za vrijeme koje je u nedovršenoj crkvi bila krizma za 52 krizmanika. Liturgija je trajala oko pet sati, uz aktivno sudjelovanje vjernika.
Sljedećih dana gosti su zajedno sa svojim domaćinom posjetili nekoliko sela, do kojih je moguće doći samo terenskim vozilom. Dočekali su ih svi stanovnici sela, a posebno velik broj djece, koja su veselo klicala i plesala zahvaljujući gostima za male poklone koje su im donijeli. U tim selima još vlada veliko siromaštvo, ali su gosti doživjeli srdačno gostoprimstvo i veliku radost odraslih i djece. Posebno ih je dirnulo siromaštvo u kojem žive, kao i nedostatak pitke vode. Vodu moraju donositi iz „kaljuža“ udaljenih nekoliko kilometara od sela. To ih je potaknulo da po povratku u Freiburg pokrenu akciju prikupljanja novca za plastične vodospremnike za nekoliko sela koja nemaju u blizini nikakve vode. U međuvremenu je prikupljeno dovoljno sredstava i vodospremnici su već kupljeni.
Goste je primio i mjesni nadbiskup mons. Isaac Amani Massawe, koji im je također zahvalio za pomoć koju hrvatski vjernici pružaju Misiji Kisongo.
Posjetili su i dva parka prirode, kao i misiju u kojoj je misionar Velimir Tomić djelovao duže od 20 godina. Ondje su doživjeli radost djece u mjesnom vrtiću, koji je s velikodušnom pomoći jedne Hrvatice osnovala bivša Tomićeva domaćica.
Na rastanku su gosti zahvalili za gostoprimstvo i pozvali Velimira Tomića da sljedeće godine, za vrijeme boravka u BiH i Hrvatskoj, posjeti i Krapinu. Obećao je da će doći!