Papa Franjo proglasio je mjesec listopad misijskim mjesecom pod geslom „Kršteni i poslani“. U Porečkoj i pulskoj biskupiji taj mjesec započeo je 1. rujna primanjem misijskog križa vlč. Luke Pranjića, koji je otišao u misije u dalek Ekvador.
U Labinskom dekanatu otvaranje misijskog mjeseca započelo je 1. listopada, na spomendan Male Terezije od Djeteta Isusa, suzaštitnice misija, molitvom Misijske krunice prije sv. mise koju je predvodio vlč. Mirko Vukšić, povjerenik za misije Porečke i pulske biskupije. Cijeli se mjesec u župama Labinskog dekanata molilo za sve misionare razasute diljem svijeta (njih 79 iz domovine), i to Misijska krunica te Molitva pape Franje za Izvanredni misijski mjesec. Organizirana su misijska klanjanja u župama Donji i Gornji Labin te zajednička proslava Izvanrednoga misijskog mjeseca u Župi Čepić, u kojoj je 14. listopada održano dekanatsko misijsko klanjanje.
Labinski su se vjernici uključili u pomoć misionarima novčanim prinosom, organiziranjem akcija za tu prigodu te molitvom.
Izložba s temom Izvanrednoga misijskog mjeseca postavljena je u Dvorani blaženog Miroslava Bulešića u Gornjem Labinu i na njoj su zorno prikazani svi naši hrvatski misionari te zemlje u kojima djeluju. Na svetim misama podijeljene su kartice sa slikom svakoga pojedinog misionara i njegovom kratkom biografijom, da vjernici uključe u svoje molitve misionara kojeg su dobili.
Na sam Svjetski dan misija, 20. listopada, zajedničkim snagama Udruge sv. Vinka Paulskoga i Caritasa organizirana je uspješna akcija prodaje kolača te fotografija koje je izradila mlada labinska umjetnica. Sav je dobrovoljni prilog upućen u Papinska misijska djela u RH. Misijske kutijice koje su izradile članice Caritasa te kutijice „Djeca pomažu djeci“ podijeljenje su u crkvama, školama i vrtiću. Na taj će se način, štednjom do Dana svetog Djetinjstva, 6. siječnja 2020., prikupljati novčana sredstva, da bismo tako razvili svijest i pokazali da mislimo i na one  najugroženije i najpotrebitije na svijetu, kao i na naše misionare koji se nesebično daju u širenju radosne vijesti. Neka nam oni budu u molitvama uvijek, a ne samo u Izvanrednome misijskom mjesecu, jer pozvani smo pomagati jedni drugima da bismo Krista donijeli svima.